AMSTERDAM - De rol van Captain Jack Sparrow mag Johnny Depp dan een Oscarnominatie hebben opgeleverd, producent Disney was allerminst te spreken over de flamboyante piraat.

"Een van de topmensen bij Disney vroeg me zelfs of Sparrow homoseksueel was", zegt Depp tegen het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair. "Ik antwoordde dat al mijn personages dat zijn. Daar werd ze nogal nerveus van."

"Ze konden hem niet uitstaan", gaat de 47-jarige Pirates of the Caribbean-acteur verder.

"Michael Eisner, de toenmalige baas van Disney, was zelfs bang dat Sparrow de film om zeep zou brengen. Het hele management maakte zich zorgen. Is hij gek? Is hij dronken?"

Keith Richards

Depp heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij Sparrow, met zijn enigszins klungelige motoriek en dubbele tong, op Rolling Stones-gitarist Keith Richards heeft gebaseerd.

Richards is er op zijn beurt altijd open over geweest dat hij een vriend is van de fles en zich regelmatig moed in snuift of spuit.

Vierde film

Na het immense kassucces van Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl uit 2003 verstomde de kritiek. Inmiddels wordt de laatste hand gelegd aan de vierde film in de reeks, On Stranger Tides, en is Captain Jack Sparrow een van de populairste personages van zowel Disney als Depp. In het derde en vierde deel is Keith Richards zelfs te zien als de vader van Captain Jack.

Depp, die normaliter een hekel heeft aan vervolgfilms en zijn personages maar één keer speelt, is naar eigen zeggen nog lang niet klaar met 'Lucky Jack'.

"Iemand vroeg ooit aan de Amerikaanse schrijver Hunter S. Thompson: Hunter, hoe klinkt het als je klapt met één hand? Hierop verkocht Hunter hem een klap in zijn gezicht. Zo iemand is Jack Sparrow ook voor mij, ik kan me met hem helemaal laten gaan. In ons allen schuilt een Bugs Bunny."

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides zeilt op 19 mei de Nederlandse bioscopen in.