LOS ANGELES - In zijn nieuwe film Unstoppable mag Denzel Washington dan weer zijn bekende heldenrol vervullen, in het echt is hij allesbehalve een waaghals.

"Ik hou bijvoorbeeld van zwemmen, maar ik durf de oceaan niet in. Ik ben panisch voor haaien", bekent de tweevoudig Oscar-winnaar in een interview met NU.nl in Los Angeles.

Toch doet hij in Unstoppable, waarin hij als ontslagen machinist een op hol geslagen goederentrein moet stoppen, al zijn stunts weer zelf. "Als het werk is, heb ik er minder problemen mee".

Vermorzeld

"Kijk", wijst Denzel naar een stuntscène op het plasma-scherm in zijn hotelsuite. "Zie je me daar staan tussen die twee treinwagons? Nou, als ik mijn linkervoet een centimeter naar links had gedaan bij dat wiel daar, dan was ie dus vermorzeld bij 130 kilometer per uur. Soms denk ik dat ik mijn baan moet heroverwegen."

"Helemaal als je een knotsgekke regisseur hebt als Tony Scott. Dan weet ik van te voren al dat ik overal blauwe plekken krijg." Denzel werkt veel samen met deze Engelse veteraan.
Samen maakten ze Crimson Tide, Man on Fire, Déjà Vu en vorig jaar nog The Taking of Pelham 1 2 3, over een metrokaping in New York.

Opgeblazen

Washington: "Ik zei dus tegen Tony, toen hij me voor deze rol vroeg: 'Hé, alweer een film op rails?' 'Nee', zei hij. 'Deze is compleet anders. Het is nu boven de grond."

De blockbuster is in de VS alvast opvallend lovend ontvangen door de filmcritici. Aan actie blijkt ook nu weer geen gebrek, aldus de acteur.

Bekijk de trailer

"Mán, Tony laat echte treinen ontsporen, op elkaar inrijden en ja, natuurlijk ontploffen." De opnamen voor Unstoppable vonden plaats in de voormalige mijngebieden aan de Oostkust, de zogeheten rustbelt. Het Hollywood-icoon zegt oprecht geschrokken te zijn van de economische malaise en de werkloosheid in deze regio.

"Op de eerste draaidag hadden we vijftig figuranten nodig. Bij de casting-call kwamen tweeduizend mensen opdagen. Schrijnend. Die grote staalfabrieken zijn er nog wel, maar ze staan angstig leeg. Nee, die banen komen nooit meer terug."

Hoewel ook Denzel's personage wordt ontslagen, heeft de actiefilm geen diepere betekenis, verzekert de oud-St. Elsewhere-acteur. Wat hem betreft kent Unstoppable slechts twee boodschappen: "Popcorn en cola. Het is puur escapisme."

Snobs

Inmiddels heeft Washington ook zijn volwassen kinderen bij zijn filmcarrière betrokken. "Het zijn filmsnobs. Ze weten er veel meer van dan ik, vooral mijn oudste zoon. Hij is nu professioneel American Football-speler, maar hij heeft ook The Book of Eli geproduceerd.’’

‘’Hij is mijn belangrijkste adviseur. Hij zegt tegen mij welke scripts interessant zijn. En sinds hij mij Training Day (waarvoor Denzel een Oscar kreeg, red.) aanraadde, spreek ik hem niet meer tegen, haha.”

9/11

Washington verklaart nog steeds niet moe te zijn van zijn heldenrollen. "Waarom? Het is herkenbaar voor het publiek: hoe een ogenschijnlijk normaal iemand, net als zij eigenlijk, zich zomaar ontpopt als held. Held bén je niet, held wórd je.’’

‘’Je bent het altijd achteraf. Hoewel? Ik zag laatst weer die Franse documentaire over die brandweermannen die op 9/11 het World Trade Center ingingen. Je ziet op hun gezichten, onder aan de Twin Towers, dat ze denken: 'Dit zouden we weleens niet kunnen overleven'. Toch gaan ze. Dat zijn echte helden."

Unstoppable is vanaf donderdag 2 december te zien in de bioscoop.