PARIJS - De Amerikaanse filmregisseur Irvin Kershner is op 87-jarige leeftijd in de Amerikaanse stad Los Angeles overleden. Dat heeft zijn peetdochter Adriana Santini maandag bekendgemaakt in Parijs, waar zij woont.

Kershner is vooral bekend door de tweede Star Warsfilm, The empire strikes back (1980).

Kershner volgde een opleiding tot musicus en fotograaf en ging zich in de jaren vijftig van de vorige eeuw toeleggen op het maken van documentaires. Hij werkte onder meer voor een project van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Iran.

In 1958 maakte hij zijn debuut als filmregisseur met Stakeout on Dope Street. Kershner maakte verder onder meer Never say never again, waarin Sean Connery opnieuw de rol van James Bond speelde, en RoboCop 2, een vervolg op de film RoboCop van Paul Verhoeven.

Negen Emmy's

In zijn film A fine madness (1966) was Connery ook te zien, samen met Joanne Woodward en Jean Seberg. Zijn tv-film Raid of Entebbe werd met negen Emmy's, waaronder die voor beste regie, onderscheiden.

Kershner was acteur in de omstreden film van Martin Scorsese The last temptation of Christ (1988). Hij speelde de rol van de vader van de apostelen Johannes en Jacobus. In de film On deadly ground van Steven Seagal (1994) speelde hij een filmregisseur.