AMSTERDAM - Het lijkt erop dat Jeremy Renner wordt klaargestoomd om de Mission: Impossible-films van Tom Cruise over te nemen. Hierover wordt al maanden gespeculeerd, maar nu geeft de acteur uit The Hurt Locker en The Town dat zelf aan.

"Ik kan niet precies voorspellen wat de filmmakers willen, maar die kant lijkt het zeker op te gaan", zegt Renner tegen MTV.

Renner speelt in de vierde film in de reeks, Mission: Impossible - Ghost Protocol, een geheim agent naast Cruise's personage Ethan Hunt. De geruchten dat Cruise de serie wilde overdragen aan een andere acteur circuleren al sinds vorig jaar juni. Nu lijkt Renner de gedoodverfde kandidaat.

"Het is een filmreeks die ik zeker zou kunnen overnemen", zegt hij. "Het is Toms kindje, hij is de drijvende kracht. We zullen zien wat hierna gebeurt."

'Helemaal gek'

De 39-jarige Renner zegt dat de 48-jarige Cruise een enorme inspiratie voor hem is. "Die gast is echt helemaal gek, hij heeft totaal geen angst. Het is geweldig om te zien. Door hem wil ik beter worden."

"Ik train me suf om hem bij te houden. Ik doe aan kickboxen en andere vechtsporten, ik leer hoe ik iemand snel moet uitschakelen - het moet eruit zien alsof ik weet waar ik mee bezig ben!"

Ghost Protocol

De opnames voor Mission: Impossible - Ghost Protocol zijn momenteel nog aan de gang. Vorige maand hing Cruise nog aan de zijkant van de Burj Khalifa-toren in Dubai, met 828 meter het hoogste gebouw ter wereld. De film gaat volgend jaar op 16 december in de Verenigde Staten in première, een Nederlandse datum is nog niet bekend.