ROME - Burgemeester Michele Emiliano van de Italiaanse stad Bari vindt dat Nederland zijn excuses moet aanbieden voor de godslasterende horrorfilm Sint van Dick Maas. Dat meldde Emiliano aan een medewerker van de Nederlandse ambassade.

In de basiliek van San Nicola in Bari worden de relieken van de heilige bisschop bewaard.

''Na het zien van de trailer van Sint beschuldigden enkele gemeenteraadsleden van oppositiepartijen de burgemeester ervan dat hij hun patroonheilige niet voldoende zou hebben verdedigd'', aldus ambassademedewerker Aart Heering, die in Bari is voor een symposium over Sinterklaas.

''De burgemeester heeft daarna zowel mij als de Nederlandse consul in Bari benaderd om excuses te vragen.''

Theaterseizoen

De burgemeester vroeg ook of Nederland bij de opening van het theaterseizoen, op 5 december, voor bloemen wil zorgen om een gebaar van goede wil te maken. ''Excuses hoeven wij als land natuurlijk niet te maken, maar over die bloemen valt te praten”, vindt Heering.

De commotie ontstond nadat de ambassade persberichten voor het symposium had rondgestuurd, waarin ook een link naar de trailer van Sint was opgenomen. De ambassade en de basiliek organiseren samen de bijeenkomst.

Op het symposium worden onder meer delen van een Italiaanse film over San Nicola vertoond, waarvoor regisseur Antonio Palumbo vorige week nog de intocht in Harderwijk filmde. Ook de trailer van Sint wordt vertoond.