De whiz-kids van Pixar hebben het weer geflikt. Ze hadden al bijzonder succesvol speelgoed (Toy Story 1 & 2), plaaggeesten (Monsters Inc.) en insekten (A Bug's Life) leven ingeblazen. In Finding Nemo laten ze je een traantje wegpinken -van pure pret én zuivere ontroering- bij de zoektocht van vader Marlin naar zijn 'zwakvinnige' zoontje Nemo.@@@@@

Bekijk Filmflits met trailer:
Breedband / Modem

Marlin (met de stem van Albert Brooks in het origineel, en van Jeroen van Koningsbrugge in de Nederlandse versie) heeft een trauma overgehouden aan een ontmoeting met een vraatzuchtige vis. Die verorberde zijn vrouw en vrijwel al hun eitjes. Vandaar dat hij zo overdreven beschermend is voor zijn zoontje Nemo (Alexander Gould/Jasper Sohier). Daar wordt zo'n guppie uiteraard baldadig van, en dus zwemt Nemo provocerend naar een boot. Maar de diepzeeduiker die daarbij hoort schept Nemo en neemt hem me naar het verre Sydney.

Dory

Marlin zet koortsachtig de achtervolging in, 'geholpen' door de blauwe vis Dory (Ellen Degeneres/Annick Boer), die haar gebrek aan korte termijn geheugen compenseert met een overdreven positieve levensinstelling. De combinatie zorgt voor hilarische momenten, zoals wanneer Dory tracht 'walvis' te praten. En wie -net als ik- dacht dat alleen Brigitte Kaandorp geschikt zou zijn om de wispelturige kletskous Dory in te spreken, moet -net als ik- toegeven dat Annick Boer een heel overtuigende Dory is.

Darla

Nemo beleeft intussen zijn eigen avonturen, in het aquarium van een tandarts. Dit gesloten universum in de mensenwereld en bevolkt door zeer verschillende vissen doet sterk denken aan de speelgoedwereld uit de beide Toy Story's. Het sadistische kind Darla zou zo een zusje kunnen zijn van de speelgoedmartelaar uit de eerste Toy Story. Echt bezwaarlijk is die overeenkomst allerminst, omdat de makers met genoeg nieuwe vondsten komen. Om te zorgen dat de Pixar-formule niet te snel sleets wordt hebben ze wel de bloopers uit de aftiteling gelaten, voordat dit vaste grapje een maniertje wordt.

Production babies

Zo streng hoeven de makers niet eens te zijn, want ook bij de aftiteling hebben we nog lang niet genoeg van deze zeewezens. Overigens heeft deze aftiteling nog voldoende grappen om te blijven zitten. Al was het maar uit respect voor de honderden creatievelingen die er vier jaar aan hebben gewerkt om een onvergetelijke anderhalf uur te maken. Dat ze daarnaast ook niet stil hebben gezeten bewijst de lijst van liefst 43 'production babies': geboren tijdens het scheppen van Finding Nemo.

Het Parool: "Briljante avonturen onder de zeespiegel (..) hilarische, poëtische en ontroerende film"
De Volkskrant: "geslaagde familiefilm"
In 75 zalen: originele versie In 125 zalen: Nederlandse versie

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm