Dinsdag 27 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Amerikaanse rockopera Herman Brood in première

HOUSTON - In de Amerikaanse stad Houston is dit weekend de rockopera The Fall and Rise of Herman Brood in première gegaan. Dat heeft zijn voormalige manager en vriend Koos van Dijk zondag gemeld.
Door ANP

De rockopera is gemaakt door voorman Black Francis van rockband de Pixies. In het stuk beziet Francis, gespeeld door zanger Michael Haaga, het werk en leven van Herman Brood, gespeeld door zanger Matthew Kelly.

Ook manager Koos van Dijk komt als personages voor in het stuk, dat zowel nummers van Brood als muziek van Black Francis bevat.

De Pixies benaderden Van Dijk, die de rechten over het werk van Brood bezit, begin 2009 voor het project. De voorstelling is tot eind dit jaar in Houston te zien. Het is de bedoeling dat de rockopera daarna gaat rondtoeren door de Verenigde Staten.

Nederland

Manager Van Dijk hoopt het stuk volgend jaar, als het tien jaar geleden is dat Brood zelfmoord pleegde, naar Nederland te halen.

''Herman was groot fan van de Pixies’’, vertelt Van Dijk. ''Hij zou helemaal gek worden van trots als hij had kunnen beseffen dat zij nu een rockopera over hem hebben gemaakt.''

Opmerkelijk

Het is opmerkelijk dat The Fall and Rise of Herman Brood in de Verenigde Staten wordt gemaakt. De Nederlandse zanger probeerde eind jaren zeventig voet aan de grond te krijgen in Amerika, maar dit lukte hem niet.

Daarna keerde Brood terug naar Nederland, waar hij zich behalve met muziek ook met schilderkunst ging bezighouden.

In juli 2001 beroofde Brood zichzelf van het leven door van het dak van het Hiltonhotel in Amsterdam te springen. Hij zou volgend jaar 65 zijn geworden.

Eerder maakte regisseur Jean van de Velde l een film over het leven en werk van Herman Brood, Wild Romance. In de film werd de rol van Brood gespeeld door acteur Daniel Boissevain.


Lees meer over:

Herman Brood

Aanbevolen artikelen