AMSTERDAM - Francis Ford Coppola heeft zaterdag een lifetime achievement award gewonnen tijdens een speciale ceremonie van de Oscars in Los Angeles.

De filmregisseur ontving het beeldje uit handen van Robert De Niro. De Irving Thalberg Memorial Award werd voor de 38e keer uitgereikt sinds 1938.

Coppola ontving de prijs voor zijn bijdrage aan de filmwereld met succesvolle producties als The Godfather en Apocalypse Now.

"Ik ben een fan van de Hollywoodtraditie en heb bewondering voor Irving Thalberg en de fantastische producenten die deze prijs gewonnen hebben. Ik dank u uit de grond van mijn hart."

Godfather-films

De 71-jarige filmregisseur won al vijf keer eerder een Oscar, waarvan vier voor zijn Godfather-films. Eerder wonnen onder anderen Alfred Hitchcock, Steven Spielberg en Dino De Laurentiis de oeuvreprijs.

Ook de 94-jarige acteur Eli Wallach werd zaterdag in het zonnetje gezet met een Oscar. Clint Eastwood noemde hem 'een geweldige acteur en een geweldige vriend'.

Acteur Kevin Spacey mocht historicus en schrijver Kevin Brownlow een Academy Award overhandigen voor zijn inzet voor het behoud van de stomme film. De overige Oscars worden 27 februari uitgereikt.

Jean-Luc Godard

De Frans-Zwitserse regisseur Jean-Luc Godard heeft een ere-Oscar ontvangen voor zijn ''passie, confrontatie en nieuwe vorm van cinema''. 

De 79-jarige Godard was niet bij de prijsuitreiking aanwezig. Er was vooraf veel discussie over de houding van de filmmaker tegenover Israël. Hij zet zich in voor de Palestijnen.

Godard is een van de pioniers van de nouvelle vague, de Franse filmstroming die probeerde begin jaren zestig los te komen van de beperkingen van de klassieke cinema om zo een meer geïmproviseerde stijl te creëren.

Zijn A Bout de Souffle (1960) wordt gezien als een mijlpaal in de filmgeschiedenis.

Oscar voor Francis Coppola