Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Filmproducent De Laurentiis overleden

ROME - De Italiaanse filmproducent Dino De Laurentiis is donderdag op 91-jarige leeftijd in Los Angeles overleden. Dat heeft het Italiaanse persbureau ANSA donderdag gemeld.
Door ANP

heeft ongeveer 150 films geproduceerd, waaronder die over de reuzengorilla King Kong, massamoordenaar Hannibal Lecter, Flash Gordon, Blue Velvet en Conan the Barbarian.

Onder filmkenners is hij bekend door zijn werk met Federico Fellini, Roberto Rossellini, Sidney Lumet, Ingmar Bergman en Stephen King. Met Fellini maakte hij La Strada (1954), waarvoor hij een Oscar won. In 2001 kreeg hij de prestigieuze Oscar voor producenten en twee jaar later werd hem op het filmfestival van Venetië een onderscheiding voor zijn gehele oeuvre toegekend.

Spaghetti

De Laurentiis was geboren nabij Napels, waar hij eerst zijn vader hielp om spaghetti te verlopen. Hij begon op 20-jarige leeftijd mee te werken aan films. De Laurentiis groeide uit tot een van de leidende producenten van de naoorlogse Italiaanse film en het neorealistische genre.

Vooral de film Riso Amaro (Bittere rijst, 1948) met regisseur Giuseppe De Santis wordt gezien als een goed voorbeeld van het neorealisme.

Problemen

Toen zijn filmstudio Dinocitta' Studios in financiële problemen kwam, verkocht hij die aan de Italiaanse regering. De Laurentiis emigreerde in 1970 naar de Verenigde Staten, waar hij opnieuw een filmstudio oprichtte: De Laurentiis Entertainment Group (DEG).

Twee door De Laurentiis geproduceerde films, waaronder Body of Evidence met Madonna (1993), waren genomineerd voor een Razzie voor slechtste film.

Aanbevolen artikelen