AMSTERDAM - Leonardo DiCaprio gaat een van de gruwelijkste seriemoordenaars spelen uit de Amerikaanse geschiedenis.

De 35-jarige acteur heeft zijn zinnen gezet op de rol van H.H. Holmes, die in Chicago in enkele maanden tijd minstens 27 vrouwen zou hebben vermoord tijdens de wereldtentoonstelling van 1893. Dat schrijft de Amerikaanse filmwebsite Deadline.

DiCaprio heeft met zijn productiemaatschappij Appian Way de filmrechten gekocht van het non-fictieboek The Devil in the White City: Murder, Magic and Madness at the Fair that Changed America van schrijver Erik Larson.

Hierin wordt beschreven hoe Holmes het World's Fair Hotel oprichtte en daar talloze jonge vrouwen naartoe lokte.

Verminkt

Eenmaal in een van zijn hotelkamers vermoordde en verminkte Holmes de vrouwen. Hij heeft in 27 gevallen bekend, maar mogelijk maakte hij wel tweehonderd slachtoffers. Het hotel kwam later te boek te staan als 'murder castle'.

Van het boek, dat in 2003 verscheen, zijn ruim 2,3 miljoen exemplaren verkocht, het stond drie jaar op de bestsellerlijst van de New York Times.

Tom Cruise

De rol wordt een grote stap voor DiCaprio, die nog nooit een echte slechterik heeft gespeeld. De acteur heeft al jaren interesse in het verhaal over Holmes, maar tot voor kort had Tom Cruise de filmrechten van het boek.

Toen Cruise van de verfilming afzag en de filmrechten van het boek beschikbaar kwamen, zag DiCaprio zijn kans schoon.

De eerstvolgende film van DiCaprio wordt Hoover, met Clint Eastwood op de regisseursstoel. Hierin speelt hij de titelrol van J. Edgar Hoover, die van 1947 tot 1972 directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst FBI was. De film, waarvan de opnames nog moeten beginnen, staat gepland voor 2012.