AMSTERDAM - Martin Scorsese heeft zaterdag de digitaal gerestaureerde versie van Fellini's La Dolce Vita gepresenteerd op het Film Festival in Rome. De regisseur noemt de film, die dit jaar zijn vijftigste jubileum vierde, al jaren een mijlpaal in de filmgeschiedenis.

"Naar mijn mening is er een tijdperk voor en een tijdperk na La Dolce Vita", zei Scorsese bij een voorvertoning van de film uit 1960. Dat schrijft het Amerikaanse filmvakblad Variety.

Volgens de 67-jarige filmmaker heeft de film 'een morele intensiteit, intelligentie en volwassenheid' die voordien nog nooit was bereikt in een commerciële film.

Scorseses Film Foundation

De operatie werd mogelijk gemaakt door Scorseses Film Foundation, een organisatie die zich specialiseert in het restaureren van oude films. In totaal is ruim achtduizend uur gewerkt aan het herstellen van de breedbeeldversie van de klassieker.

Scorsese legt momenteel de laatste hand aan zijn 3D-debuut Hugo Cabret, een mysterieus drama over een weesjongen die in het Parijs van de jaren dertig een vreemd avontuur beleeft met zijn vader en een oude robot. De Nederlandse première staat gepland voor 16 februari 2012.