AMSTERDAM - Een Filippijnse acteur die een scène moest opnemen met een vuurwapen is door een lid van de plaatselijke dorpswacht neergeschoten. De ordebewaarder zag acteur Kirk Abella, die een masker droeg, per ongeluk aan voor een crimineel.

De 32-jarige Abella overleed later in het ziekenhuis, laat de politie maandag weten.

De bewaker vertelde de politie dat hij 's avonds werd gewekt door een buurtbewoner die meldde dat er gewapende mannen in de buurt rondliepen.

Toen hij op onderzoek uitging, zag hij hoe twee gemaskerde mannen op een motorfiets probeerden te vluchten.

Hierop schoot hij een van hen in de knie. Toen deze probeerde een wapen te trekken - wat later een plastic replica bleek te zijn - opende de dorpswachter het vuur, waarbij de acteur dodelijk gewond raakte.

Regelmatig executies

Op de Filippijnen vinden regelmatig executies plaats door gemaskerde mannen op motorfietsen. Veel Filippijnse dorpen hebben een dorpswacht om de politie te helpen de orde te handhaven. De dorpswachters mogen echter geen vuurwapens dragen en zijn slechts gewapend met gummiknuppels.

De wachter in kwestie zegt het pistool vlak voor het incident te hebben geleend, maar weigert te zeggen van wie. Hij wordt nu beschuldigd van moord en illegaal vuurwapenbezit.

Going Somewhere

De opnames waren onderdeel van Going Somewhere, van de Britse filmmaker Alan Lyddiard. De film gaat over een fictieve documentairemaker die het verhaal wil vertellen van de eerste reis om de wereld van Ferdinand Melligan.

Nadat Melligan de Filippijnen ontdekte, werd de eilandengroep gekoloniseerd door Spanje. Hij werd in 1521 vermoord door een opperhoofd op het eiland Cebu.

Lyddiard, cast en crew waren niet bereikbaar voor commentaar.