WELLINGTON - De Nieuw-Zeelandse premier John Key kreeg donderdag veel kritiek op de manier waarop hij ervoor heeft gezorgd dat de film The Hobbit toch in Nieuw-Zeeland wordt opgenomen.

De premier heeft zich bereid verklaard wetten aan te passen om te voorkomen dat de verfilming van het Tolkienboek elders zou worden geschoten.

Naast de aangekondigde wetsveranderingen betaalt de premier ook tientallen miljoenen euro's als ''zoethoudertjes'' aan de filmstudio Warner Bros. Hoewel veel Nieuw-Zeelanders blij zijn met het behouden van de film, ging de manier waarop voor velen te ver.

De oppositie in het land zei dat de conservatieve Key ''genaaid'' was door ''keiharde filmproducenten''. Vakbondsleider Helen Kelly noemde de wetswijzigingen ''schandalig''.

Te diep

De krant The New Zealand Herald vond ook dat de premier te diep door het stof was gegaan voor de filmbazen: ''Welk land verkoopt zijn democratische ziel nu voor 30 zilverlingen?'', aldus de krant, die tegelijkertijd wel blij was dat The Hobbit in Nieuw-Zeeland zou blijven.

De gewraakte wetswijzigingen zorgen er volgens tegenstanders voor dat rechten voor filmmedewerkers verdwijnen.

De wijzigingen komen erop neer dat arbeiders niet langer als werknemers worden gezien, maar als freelancers, waardoor ze geen recht meer hebben op vakantiegeld en ziekteverlof.