LONDEN - De Nederlandse acteur Robert de Hoog heeft een bijrol bemachtigd in War Horse, de nieuwe film van Steven Spielberg. Dat heeft de acteur maandag bekendgemaakt.

De 21-jarige acteur speelt een Duitse soldaat in de Eerste Wereldoorlog. War Horse volgt een jongen die zijn paard, dat aan het leger is verkocht, volgt naar de loopgraven in Frankrijk.

De rol van De Hoog beslaat drie scènes en enkele zinnen tekst. De acteur heeft zijn bijdrage aan de film het afgelopen weekeinde opgenomen in Londen.

De Hoog had auditie gedaan voor de rol. ''Het is een grote, epische productie met heel veel kleinere rollen die worden ingevuld door niet-Amerikaanse acteurs'', legt hij enthousiast uit.

''Ik ga mijn rol niet groter maken dan hij is. Maar ik heb wél een dag lang samengewerkt met de man die verantwoordelijk was voor meesterwerken als E.T., Schindler's List, Jaws, Jurassic Park en de Indiana Jones-films.''

Eerste keer

Voor zover hem bekend is het de eerste keer dat een Nederlandse acteur een rolletje in een film van Steven Spielberg speelt. Landgenoot Yorick van Wageningen was een aantal jaar geleden gecast voor een rol in Minority Report, maar moest daar vanaf zien omdat hij geen Amerikaanse werkvergunning had.

Wel werkte de Nederlandse stuntman Dickey Beer mee aan twee Indiana Jones-delen en schreef de Nederlandse auteur Menno Meyjes de scenario's voor drie titels van Spielberg.

Skin

Robert de Hoog brak door met zijn rol in de film Skin, waarvoor hij een Gouden Kalf kreeg. Momenteel is hij in de bioscoop te zien in de thriller Schemer.

Onlangs heeft De Hoog op Aruba de productie Me & Mr Jones opgenomen, over Joran van der Sloot. War Horse is eind 2011 in de Amerikaanse en Nederlandse bioscopen te zien.