AMSTERDAM - Ouderorganisatie Ouders & Coo roept ouders van jonge kinderen op in de periode van november tot begin december niet met hun kroost naar bioscopen te gaan waar de film Sint wordt vertoond.

Ze lopen volgens de organisatie kans dat hun kinderen ''gruwelijke beelden'' van de horrorfilm van regisseur Dick Maas te zien krijgen, maakte ze dinsdag bekend.

"Dick Maas en de bioscopen die de film in hun programma opnemen, tonen weinig gevoel te hebben voor deze warme kindertraditie. Door Sinterklaas als een horrorfiguur neer te zetten, poogt Dick Maas bewust de traditie om zeep te helpen'', aldus directeur Werner van Katwijk van Ouders & Coo.

''We leven in een vrij land dus heeft hij het recht om een dergelijke film te maken. Maar ouders hebben dan ook het recht op dat moment de bioscoopwereld te boycotten. Het kinderfeest is hun meer waard dan dit artistieke gedrocht van Dick Maas.''

De organisatie heeft ook kritiek op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en oud-minister Ronald Plasterk, aangezien het ministerie een financiële bijdrage heeft geleverd aan de film.

Bloeddorstige maniak

Ouders & Coo is niet de eerste organisatie die valt over Sint, een komische horrorfilm waarin de bekende bisschop Sinterklaas wordt geportretteerd als een bloeddorstige maniak die met veel plezier kinderen onthoofdt.

Afgelopen weekeinde maakte de Reclame Code Commissie bekend dat ze onderzoek doet naar de promotiecampagne. Op de poster is bijvoorbeeld een silhouet te zien van een grimmige Sinterklaas. De klagers vinden de poster en trailer van de film niet geschikt voor jonge kinderen.

Ook het NICAM, de organisatie die verantwoordelijk is voor de leeftijdskeuring van audiovisuele media in Nederland, kreeg veel klachten binnen over de reclame-uitingen voor de film. Eerder liet ook het Sint-Nicolaasgenootschap al zijn onvrede horen over de onconventionele film van Maas.