Groot succes voor Borsatofilm in buitenland

MONTREAL - De film The Silent Army met Marco Borsato in de hoofdrol heeft op het Montreal Black Film Festival de prijs voor beste lange speelfilm ontvangen.

Regisseur Jean van de Velde heeft dat zaterdag gemeld.

The Silent Army, een internationale hermontage van de film Wit Licht die vorige jaar in première ging op het Filmfestival van Cannes, was de openingsfilm van het Canadese festival.

The Silent Army vertelt over een kok (Borsato) die een vriend van zijn zoontje probeert te bevrijden uit een leger van kindsoldaten. De productie is inmiddels al in een groot aantal landen in de bioscoop te zien geweest. Zo draaide hij deze zomer in Oeganda, Kenia, Tanzania, Nigeria en Ghana.

Arthousebioscopen

Na de prijs op het festival in Montreal heeft het bedrijf K-films Amerique ook de distributierechten voor Canada gekocht. The Silent Army is daardoor vanaf half november te zien in een flink aantal arthousebioscopen in het Noord-Amerikaanse land. Verder komt de film voor het eind van het jaar uit in bioscopen in Groot-Brittannië en Turkije.

De Nederlandse pers had na de uitkomst van Wit Licht in de Nederlandse bioscopen veel kritiek op zanger Borsato, die in de film zijn acteerdebuut maakte. In het buitenland lijken critici minder over de prestaties van de zanger te vallen.

Hermontage The Silent Army werd vorige jaar uitverkoren als Nederlandse Oscarinzending. Uiteindelijk werd echter de film Oorlogswinter ingestuurd, omdat de Oscarorganisatie geen hergemonteerde films toe staat.

Tip de redactie