SARAJEVO - Het regiedebuut van Hollywoodster Angelina Jolie zorgt in Bosnië voor verhitte reacties. De minister van Cultuur van de Moslim-Kroatische Federatie liet woensdag weten dat het maken van opnames voor de film in zijn land voorlopig uit den boze is.

Dit nadat lokale media hadden gemeld dat de film zou gaan over een Bosnische vrouw die in oorlogstijd verliefd wordt op haar Servische verkrachter.

''Ze hebben niet langer permissie om in Bosnië te filmen'', stelde de bewindsman. Hij noemde het intrekken van de vergunning een manier om ''onze afkeuring kenbaar te maken over het maken van een film die de waarheid niet vertelt en een groot aantal slachtoffers kwetst.''

Script

Voordat Jolie alsnog het groene licht krijgt, wil de minister eerst een script van de film zien dat qua verhaal ''afwijkt van hetgeen we te horen hebben gekregen van mensen die het plot hebben gelezen.''

De verhalen over het vermeende plot van de film deden vooral onder vrouwelijke oorlogsslachtoffers een hoop stof opwaaien.

Verdraait

''Het verhaal beledigt een vrouwelijk oorlogsslachtoffer en verdraait de waarheid over wat ze heeft doorgemaakt in een detentiekamp'', stelde het hoofd van een belangengroep voor vrouwelijke oorlogsslachtoffers in een Bosnische krant. Het was niet duidelijk of de vrouw het script had ingezien.

Jolie riep haar critici in een brief op haar niet te veroordelen voordat ze de film hebben gezien. Ze bood de belangengroep aan persoonlijk tekst en uitleg te komen geven.