AMSTERDAM - De film Schemer, geïnspireerd op de moord op Maja Bradaric, zal niet worden vertoond in de bioscopen van Pathé. De grootste bioscoopketen van het land wil de film die donderdag in roulatie gaat, niet in zijn programmering opnemen.

 Aanleiding is volgens een woordvoerster dat deze week veel films in première gaan en dat er ''domweg'' geen plek is voor Schemer.

De film is vanaf donderdag in een aantal filmhuizen te zien. Schemer, van regisseur Hanro Smitsman, draait om een hechte vriendengroep (vertolkt door Robert de Hoog, Gaite Jansen, Melody Klaver, Roos Netjes, Gerson Oratmangoen en Matthijs van de Sande Bakhuyzen) die uiteen valt.

Het drama is geïnspireerd op de moord op Maja Bradaric, die in 2003 werd omgebracht door vrienden. De regisseur is naar eigen zeggen niet uit op het veroordelen van de jonge daders, maar op het verkrijgen van meer begrip voor hen.

Schemer ging op 25 september in première op het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht, waar het de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek (jury van filmjournalisten) en de jongerenprijs MovieSquad Award won.