'Life as we know it' is humor en dramatiek

NEW YORK – De romantische komedie Life as we know it balanceert tussen een glimlach en een traan. Een bewuste keuze van de filmmakers.

In de film krijgen Holly Berenson (Katherine Heigl) en Eric Messer (Josh Duhamel) onverwacht de voogdij over baby Sophie. De ouders van het meisje Peter en Alison Novak, komen om bij een tragisch auto-ongeluk en hebben in hun testament vast laten leggen dat Berenson en Messer de opvoeding op zich moeten nemen.

De combinatie Holly en Eric is een uiterst ongelukkige. De twee leren elkaar kennen op een date, opgezet door hun vrienden de Novaks. Al na tien minuten strandt het afspraakje omdat ze elkaar niet kunnen uitstaan.

Zware taak

De gedeelde opvoeding van een kind is wel het laatste wat ze kunnen gebruiken, maar ze willen hun overleden vrienden niet teleurstellen. Vanaf dat moment begint de zware taak van de zorg voor Sophie en moeten ze niet alleen leren een kind op te voeden, maar ook met elkaar om te gaan.

Met deze verhaallijn denk je niet gelijk aan een komedie, maar het was precies wat de regisseur, Greg Berlanti, zo aantrok in de film. “Ik werd enthousiast van het script omdat het zowel humor als dramatiek bevat”, aldus Berlanti in een gesprek met NU.nl in New York.

Tegenstrijdige emoties

“Mijn doel was om deze tegenstrijdige emoties over te brengen op de kijker en ik denk dat ik daarin geslaagd ben. Waarom? Omdat we een film hebben neergezet die mensen aan het lachen zal maken, maar ze ook emotioneel zal maken. Laten we zeggen dat ze het hele pakket krijgen.”

Josh Duhamel, die de rol van Messer speelt en vooral bekend is van de Transformerfilms, snapt wat Berlanti bedoelt. “Toen ik het script las vond ik het verhaal erg grappig, maar er zat een ook soort tragiek in”, legt de acteur uit. “In mijn ogen zijn dat de beste films.”

Bekijk het video-interview:

Kans

Duhamel is dan ook blij dat zijn tegenspeelster Katherine Heigl zich sterk voor hem heeft gemaakt en in haar goede vriend de juiste man voor de rol zag. “Ik wilde graag een keer met Katherine samenwerken en daarnaast voelde het als een kans die ik nog niet heb gekregen”, waarmee Duhamel doelt op het type rol dat hij in film speelt.

De acteur ervoer daarbij het samenwerken met baby’s, Sophie werd door een drieling gespeeld, als een prettige ervaring. “Ik hou van kinderen”, geeft Duhamel toe. “Ik ben zelfs wat eerder begonnen zodat ik kennis kon maken met de drieling en zij aan mij konden wennen."

Komedie

Heigl speelde eerder dit jaar in de actiekomedie Killers en beleefde een van haar grote successen met de kaskraker Knocked up. “Ik ben een groot fan van films met humor”, legt de Amerikaanse uit. “Ik ga er zelf ook graag naar toe en daarom wilde ik graag deel uit maken van Life as we know it.”

De rol van moeder is Heigl niet vreemd. “Ik was het afgelopen jaar druk bezig met het opvoeden van kinderen”, vertelt Heigl. In september 2009 adopteerde ze samen met haar man Josh Kelly dochter Nayleigh. “Ik ben zelf nog niet zolang moeder en zo kwamen de rol en mijn dagelijks leven erg dicht bij elkaar.”

Voogd

“Ik ben zelf geen ouder, maar wel een voogd”, aldus Greg Berlanti. "Door deze film ga je toch nadenken over hoe groot de verantwoordelijkheid is om de zorg van een kind op je te krijgen. Elke ouder heeft er wel eens over nagedacht wie hun kind of kinderen moet opvoeden als ze komen te overlijden. En vergeet niet de mensen die deze vraag wordt voorgelegd.”

Life as we know it draait vanaf donderdag 14 oktober in de bioscoop.

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie