Amerika moest er zes jaar op wachten, wij nog een maandje langer, maar nu is hij er dan ook eindelijk: het nieuwe bloedbad van Tarantino. Meesterwerk of brutaal jatwerk? Voorlopige conclusie: allebei. @@@@@

Bekijk trailer:
Modem / Breedband

The Bride

In Pulp Fiction speelde Uma Thurman een gangstermeisje wier voornaamste claim to fame was dat ze een rolletje had gespeeld in de tv-serie Fox Force Five. Hoewel, serie: verder dan de pilot, de proef-aflevering zeg maar, was de opzet rond circusartiesten met dodelijke talenten nooit gekomen.

Tijdens de opnames van datzelfde Pulp Fiction speelden Uma en Quentin met het idee van een personage, The Bride, dat op haar bruiloft voor dood werd achtergelaten, maar zich zou wreken zodra ze ontwaakte uit haar coma. Het heeft zo'n tien jaar geduurd, maar beide ideeën vormen (met nog een wagonlading andere films) de basis voor Kill Bill.

D.i.V.A.S.

The Bride (Uma Thurman) maakte onder de codenaam Black Mamba namelijk ooit deel uit van een moordbrigade, de Deadly Viper Assassination Squad (D.i.V.A.S., met een beetje smokkelen). Dit moordteam stond onder leiding van ene Bill (David Carradine), de Bill uit de titel. The Bride is zwanger van hem, fluistert ze hem in de heftige openingsscène toe. Maar desondanks dient hij haar het genadeschot toe- althans, dat dénkt hij. Wanneer ze in het ziekenhuis ligt, in coma, stuurt Bill nog een eenogige verpleegster (Daryl Hannah) op haar af, om het karwei af te maken. Maar Bill bedenkt zich op het laatste moment.

Pussy Wagon

Niet zo slim van Bill, want vier jaar later ontwaakt The Bride. Net op tijd om te voorkomen dat ze voor de zoveelste keer misbruikt wordt: de dienstdoende verpleger Buck verhuurde haar comateuze lichaam aan vrachtwagenchauffeurs. De Bruid maakt korte metten met Buck en een trucker, daarbij nauwelijks gehinderd door haar nog bewusteloze onderlijf. Vervolgens claimt ze de auto van Buck, fijnzinnig de Pussy Wagon gedoopt. En dan is De Bruid is zo goed als gereed om wraak te nemen op haar ex-collega's.

Daar komt De Bruid

In feite is dat ook het hele verhaal van Kill Bill: De Bruid neemt wraak. En dan heeft Tarantino er nog twee films voor nodig om dat dunne verhaaltje te vertellen. Maar de filmnerd doet dat zo meesterlijk dat je alles slikt. Zelfs het gegoochel met de chronologie. Als The Bride aan het begin heeft afgerekend met Vernita Green, codenaam Copperhead (Vivica Fox), streept ze deze nummer twee op haar lijstje door. Dan weet de kijker meteen de afloop van het gevecht met nummer 1 op het wraaklijstje, O-Ren Ishii, codenaam Cottonmouth (Lucy Liu), ook al moet dat gevecht in de film nog plaatsvinden.

Wraak

Kill Bill is een wraakfilm, en heeft dat thema gemeen met spaghettiwesterns, blaxploitation-films en samoerai-epossen. Dat zullen de kijkers weten ook, want vanaf het eerste shot wordt het publiek overspoeld met verwijzingen, knipogen en odes. Een voorzichtige schatting is dat Tarantino in woord en beeld naar tachtig andere films -waaronder die van hemzelf- verwijst. Wie ze allemaal herkent is een nog grotere nerd dan de maker, maar het prettige is dat je geen filmfreak hoeft te zijn om Kill Bill te kunnen waarderen. Een behoorlijk ziek gevoel voor humor volstaat- zie de scène met verpleger Buck.

En Tarantino kan nog zoveel andere films citeren, hij maakt van de eindmix iets speciaals en origineels, als een geniale sampler- zie (of, beter: hoor) ook de meesterlijke soundtrack. Wat van al die Tarantino-adepten die ons de afgelopen tien jaar lastig vielen met babbelzieke gangsters niet gezegd kon worden.

Pas als Kill Bill: Volume 2 uitkomt (maart volgend jaar) weten we echt zeker of het hier een meesterwerk betreft, of een prachtig glanzende zeepbel waarin allerlei andere films fraai weerkaatsen. Maar Volume 1 is in elk geval niet te missen.

Het Parool: "de vierde Tarantino is een voltreffer (..) de meest opwindende Amerikaanse film sinds de eeuwwisseling"
De Volkskrant: "zelden zag geweld er zo fraai uit (..) de mooiste, grootste en beste B-film ooit gemaakt"
In 88 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm