ARNHEM - Diverse partijen uit de Nederlandse filmwereld willen zaterdag naar Arnhem komen om te protesteren tegen het regeerakkoord waar het CDA-congres over gaat stemmen.

Filmmakers Pieter Kuijpers (Van God los), Jaap van Eyck (Flirt) en Elsbeth Kasteel hebben een korte film gemaakt die de CDA-leden ertoe moet zetten tegen het gedoogakkoord met de PVV te stemmen.

In het filmpje zegt PVV-leider Wilders dat het CDA staat voor 'Christenen Dienen Allah'. De beelden worden op een groot scherm vertoond tijdens de inloop van het CDA-congres zaterdag in de Rijnhal in Arnhem.

Wilders deed deze uitspraak tijdens de algemene beschouwingen van 2009.

De filmmakers vinden dat een partij die anderen uitsluit, niet thuishoort in de regering van Nederland, in welke constructie dan ook. Daarmee wordt volgens hen ''een morele grens overschreden''. Het filmpje wordt vrijdag ook per e-mail gestuurd naar alle CDA-bestuurders in Nederland.

San Fu Maltha

Ook producent San Fu Maltha, de man achter succesvolle films als Zwartboek en Alles is Liefde, heeft in e-mails en sms'jes collega's opgeroepen tot actie tijdens het CDA-congres. ''Het is moreel niet juist om 18 miljard aan bezuinigingen 'een akkoord om je vingers bij af te likken' te noemen'', stelt Maltha.

''Maar we zijn vooral bang voor het snijden in de cultuursubsidies. Film gaat daardoor getroffen worden. En film is zeker geen linkse hobby, maar een belangrijke economische activiteit.''

Ook ACT, de belangenvereniging van Nederlandse acteurs, steunt de oproep om in Arnhem het ongenoegen van de filmsector vorm te geven. ''Het is uiteraard heel goed als zo veel mogelijk acteurs in Arnhem gaan protesteren'', stelt zegsman Loek Peters.

De vereniging beraadt zich echter nog op een concretere invulling van de acties. Ditzelfde geldt voor de Dutch Directors Guild, de organisatie van Nederlandse regisseurs.