Hobbit-boycot zet kwaad bloed bij Peter Jackson

AMSTERDAM - Peter Jackson is het oneens met de oproep van de International Federation of Actors (IFA) om de verfilming van The Hobbit in Nieuw-Zeeland te boycotten. Hij noemt dit een poging om de Nieuw-Zeelandse filmindustrie om zeep te helpen.

De IFA riep dit weekend alle acteurs op om de Hobbit-films te boycotten uit solidariteit met Nieuw-Zeelandse acteurs, die tegen slechte voorwaarden zouden moeten werken.

Jackson, zelf Nieuw-Zeelander, ziet achter de boycotpoging een Australisch complot om zijn vaderlandse filmindustrie over te nemen. "Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat een Australische pestkop probeert voet aan de grond te krijgen in onze filmindustrie die hij als zwakker ziet. Zij willen meer invloed om zo hun bankrekening te spekken", zegt Jackson in een officiƫle verklaring, die te zien is op de Amerikaanse filmsite Deadline.

De 48-jarige filmmaker is daarnaast bang dat als de films niet in Nieuw-Zeeland gemaakt kunnen worden, de productie naar Oost-Europa wordt verplaatst of zelfs helemaal niet meer doorgaat. Het verspelen van zulke grote films zou volgens hem een 'lange periode van droogte' kunnen inluiden voor de Nieuw-Zeelandse filmindustrie.

Vakbond

Jackson benadrukt dat slechts een kleine minderheid - rond de tien procent - van de Nieuw-Zeelandse acteurs lid is van een vakbond. De oproep om weg te lopen van de productie kan dus niet gericht zijn aan dat deel van de beoogde cast dat niet bij een vakbond zit.

Volgens Jackson heeft medeproducent Warner Bros. juist geregeld dat ook acteurs die geen lid van een vakbond zijn, meedelen in de winst. Daarmee loopt Warner voor op andere producenten en wordt de boycot zelfs contraproductief.

Het boek The Hobbit van J.R.R. Tolkien wordt in twee delen verfilmd. Wegens de voortdurende financiƫle onzekerheid bij medeproducent MGM zijn de films voor onbepaalde tijd uitgesteld. Hierdoor stapte beoogd regisseur Guillermo del Toro in mei op.

Sindsdien wordt beweerd dat Jackson, die uitvoerend producent is, de film ook gaat regisseren. Eerder regisseerde hij al de drie The Lord of the Rings-films.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie