NEW YORK – Acteur Shia LaBeouf legde in voorbereiding op zijn hoofdrol in Wall Street: Money Sleeps 20.000 dollar aan eigen geld in om mee te handelen op de beurs. Aan het einde van de opnames van de film is hij zo succesvol, dat hij er een half miljoen dollar aan overhoudt.

Het is een verhaal kenmerkend voor de nieuwste film van Oliver Stone, het vervolg op de filmhit uit de jaren tachtig Wall Street. De film begint met de scène waarin Gordon Gekko wordt vrijgelaten uit de gevangenis.

Na jaren achter de tralies is er niemand die hem op komt halen, zelfs zijn dochter, gespeeld door Carey Mulligan, niet. NU.nl sprak in New York met de hoofdrolspelers en de regisseur van de film.

Beurshandelaar

“Oliver wilde voor deze rol iemand die zowel een beurshandelaar, als een acteur was”, zo vertelt LaBeouf. “Bij het terugkijken van Wall Street zag hij namelijk aan Charlie Sheen dat hij sommige financiële begrippen niet begreep.”

En dus werd de acteur opgedragen zich flink te verdiepen in de financiële wereld van Wall Street. Hij raakte bijna verslaafd aan het handelen en was naast het opnemen van de film voortdurend op Wall Street te vinden.

Toch had de acteur daarnaast nog de tijd om verliefd te worden op zijn tegenspeelster Carey Mulligan.‘Maar daar wil ik het liever niet over hebben’. Stone zelf was daar ondertussen alleen maar blij mee. “De chemie tussen de twee was goed.”

Hebzucht

Het draait in de film natuurlijk niet voornamelijk om hen, maar om Gordon Gekko, de door Michael Douglas gespeelde beurshandelaar die in de jaren tachtig zo beroemd werd met zijn betoog ‘hebzucht is goed’. Zijn nieuwe mantra: ‘het lijkt wel of hebzucht nu legaal is geworden’.

De nieuwe Wall Street-film is niet zonder boodschap, zo legt Stone uit. “Het probleem met de crisis uit 2008 is dat de banken zich als Gekko gingen gedragen. De Amerikanen vertrouwen de banken niet meer. En dat klopt ook, we kunnen ze niet vertrouwen.”

Josh Brolin

Hij vond in acteur Josh Brolin, met wie hij al eerder samenwerkte voor W. de verwezenlijking van dit nieuwe kwaad. Brolin speelt samen met Hollywoodveteranen Eli Wallach (94) en Frank Langela (72) de bankiers die het er op Wall Street voor het zeggen hebben.

Ook Brolin is kritisch op het bankensysteem in de Verenigde Staten. “Hebzucht is een goede motivatie voor succes. Maar in leven van de handelaren draait het alleen nog maar om geld, terwijl wordt vergeten dat hun acties effect hebben op de levens van echte mensen.”

“Na de crisis heeft niemand op Wall Street echt moeten lijden, behalve de man op straat en de armen. Wie is er verantwoordelijk voor het feit dat er niemand gearresteerd is?”, zo vraagt hij zich af.

Zenuwen

De verfilming leverde de acteurs en de regisseur flink wat zenuwen op. Zo hoefde Mulligan geen auditie te doen voor de film. “Ik was daardoor erg zenuwachtig, want nu moest ik me op de set extra bewijzen.” Ook Michael Douglas zelf vond het ‘zenuwslopend’ om de rol van Gordon Gekko weer op zich te nemen, omdat "achteraf gezien de rol cruciaal is geweest voor mijn carrière.”

Voor LaBeouf kan zijn rol in de film wel eens even belangrijk worden zijn voor zijn loopbaan. Hij heeft er in ieder geval veel geld aan en door verdiend. “Ik zou alleen niet eens weten hoe ik een miljoen dollar in mijn leven zou moeten uitgeven. Maar ik ben enig kind en het is fijn om te weten dat als er iets misgaat, ik het heb.”

Wall Street: Money Never Sleeps draait vanaf donderdag 23 september in de bioscopen.