AMSTERDAM - Kattenkwaad, de eerste fictiefilm van actrice en regisseur Nova van Dijk, is gekozen als Nederlandse inzending voor de Oscaruitreiking komend jaar. Dat heeft EYE Film Instituut Nederland, dat de inzending coördineert, maandag bekendgemaakt.

Kattenkwaad kan nu worden genomineerd in de categorie beste korte film. Eerder werd al bekend dat Nederland dit jaar als speelfilm Tirza instuurt en als animatiefilm The Origin of Creatures.

In totaal kan Nederland dus in drie categorieën een nominatie ontvangen en daarna een Oscar winnen.

Kattenkwaad vertelt over een jongen die katten van de straat steelt die hij terugbrengt naar de eigenaar zodra er een beloning wordt uitgeloofd.

NFF

De hoofdrollen worden vertolkt door Michiel Bijmans en Eric van der Donk. De productie beleeft zijn wereldpremière volgende week op het Nederlands Film Festival (NFF).

De film maakt onderdeel uit van de reeks NPS Kort!. Het is de eerste titel die producent Keren Cogan heeft gemaakt na haar afstuderen aan de Filmacademie. Regisseuse Van Dijk maakte wel eerder een documentaire over haar grootvader, schilder Arie Kater. Daarnaast was zij als actrice te zien in onder meer Goudkust en De Jimmy Hopper Show.

De Academy, die de Oscars uitreikt, maakt op 25 januari bekend of de Nederlandse films ook tot de genomineerden behoren. Als dat het geval is, zouden zij eind februari tijdens de officiële Oscaruitreiking daadwerkelijk een beeldje in ontvangst kunnen nemen.