AMSTERDAM – Bestseller Het huis van de moskee van auteur Kader Abdolah wordt verfilmd. Uitgeverij De Geus maakt dinsdag bekend daartoe een overeenkomst te hebben gesloten met producent KeyFilm.

Beri Shalmashi (schrijfster en mede regisseur van de One Night Stands De Ander en Mama) gaat het scenario schrijven. De film wordt geregisseerd door Bahman Ghobadi.

“Ghobadi is een geweldige regisseur, ik ben ervan overtuigd dat hij er een prachtige film van gaat maken”, reageert schrijver Abdolah.

Het huis van de moskee verscheen in 2005, inmiddels zijn er ruim 300.000 exemplaren van de roman over de toonbanken gegaan.

Aga Djan

Het boek verhaalt over de familie van de Iraanse koopman Aga Djan, die als geestelijk leider van de moskee een centrale positie heeft in zijn stad. Djan leeft volgens de richtlijnen van de Koran en gebruikt zijn macht om het welzijn van de mensen om hem heen te verbeteren.

Als er een radicale stroming onder de ayatollahs ontstaat en Khomeini in Parijs een omwenteling voorbereidt, komt de Iraanse samenleving onder druk te staan en kan zelfs Djan het tij niet keren.