AMSTERDAM - Ridley Scott is duidelijk over de eerste van de twee prequels op Alien waaraan hij nu werkt. "De film wordt heel erg ruig, en erg duister", zegt hij in de Britse krant The Independent.

De twee films spelen zich zo'n dertig jaar voor Alien af en gaan onder meer over het ontstaan van het moordzuchtige buitenaardse ras. Voor hoofdpersoon Ripley, gespeeld door Sigourney Weaver, is nu geen plaats.

"Het is aan de donkere kant van de maan", legt de 71-jarige Scott uit. "We hebben het hier over goden en de makers van het universum.

Zijn de aliens ontworpen als een vorm van biologische oorlogvoering? Of zijn het wezens die naar een planeet worden gestuurd om deze schoon te vegen?"

Matig

De Aliens zijn naast de drie vervolgfilms te zien geweest in de spin-offs Alien vs Predator en AvP: Requiem. Deze laatste twee films werden zeer matig ontvangen door fans en pers, waarna voor velen de filmreeks op sterven na dood was.

Het is nu aan Scott, die in 1979 met Alien de eerste film uit de reeks maakte, om daar verandering in te brengen. De twee prequels staan gepland voor 2011 en 2012.