AMSTERDAM - Een geïmproviseerde bioscoopzaal in de Melkweg in Amsterdam was maandagavond het decor voor de première van Vreemd Bloed. De film draait binnenkort op het Nederlands Film Festival. NU.nl was aanwezig en sprak met de makers.

Vreemd Bloed wordt omschreven als een licht surrealistische dramafilm. “Het verhaal is inderdaad behoorlijk uit het realisme getrokken”, vertelt regisseur Johan Timmers.

“Het idee voor de film kwam van het verhaal van een vriend, over zijn jeugd en familie.” Vervolgens heeft Timmers scenarioschrijfster Maria Goos erop losgelaten. “Zij heeft er haar eigen draai aan gegeven.”

Vreemd Bloed draait om de jongste zoon van een slagersfamilie, genaamd Kind. Hij is anders dan zijn familie en dat zint zijn vader maar niets. De film volgt drie generaties slagers in de jaren ’60 en ’70.

Tijd

Volgens Timmers is dat wel de tijd waarin het oorspronkelijke verhaal zich afspeelde. “Maar het is ook de tijd dat alles veranderde. De modernisering trok op. En daar gaat het ook over in de film.”

“Wat me vooral aantrok was een jongen die volledig in de verkeerde familie terecht komt. Ik denk dat heel veel mensen wel iets anders willen dan wat ze in hun familie aantreffen. Maar dit is natuurlijk uitvergroot en heviger gemaakt.”

Bekijk de trailer

Vreemd Bloed is de eerste speelfilm die Timmers regisseert. Wel regisseerde hij meerdere tv-series en theaterproducties. Het was een hele nieuwe ervaring voor hem.

“Het is langer, intensiever, preciezer en gedetailleerder, maar ook op een bepaalde manier rustiger. Met tv heb je toch een bepaalde tijdsdruk en ik kon hier wel meer in de rust mooie plaatjes maken.”

Afwijkend

Ook voor Maria Goos was dit scenario een experiment. “Het is afwijkend van al het andere. Mijn vorige scenario’s waren meer gebaseerd op de dialogen en karakters. Dit is voor het eerst dat ik heb geprobeerd om een cinematografische film te maken, die in ieder geval qua beeld bioscoopwaardig is.”

“Het is in ieder geval geen typische Maria Goos-film. Ik heb het nu eens helemaal vanuit de andere kant van het spectrum benaderd. Vanuit het beeld denken heb ik nu voor het eerst geprobeerd en dat vind ik wel een enorme verrijking voor mezelf.”

Auditie

Jelle de Jong, die de rol van Kind speelt, zat tijdens de opnames van de film nog op de toneelschool in Maastricht. Het is dan ook zijn eerste grote rol.

“Ik had vooral kleine gastrolletjes en toneel gedaan, maar geen film. Zeker niet een van Maria Goos. Ik was alleen al vereerd dat ik auditie mocht doen voor een film van haar.”

De Jong vond het personage van Kind vooral erg mooi. “Hij is helemaal gekweld door de pijn van de familie waar hij inzit en daar proberen uit te worstelen was een heel spannend avontuur.”

Persoonlijk

Die strijd raakt hem persoonlijk. “Ik sta zelf ook nog aan het begin van mijn leven en weet ook niet zo goed wat er gaat gebeuren. Ik vind het heel mooi dat deze persoon zich al vrij weet te vechten, en hij doet dat met tal van bijzondere karakters om zich heen.”

Het verhaal uit het realisme halen is gelukt, als we de makers mogen geloven. “We wilden graag een on-Hollandse film maken”, aldus Goos. Maar of dat ze een Gouden Kalf gaat opleveren, is nog de vraag.

Vreemd Bloed draait vanaf 2 september in de bioscoop.

Première Vreemd Bloed