AMSTERDAM - Acteur Ton van Duinhoven is donderdag op 89-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in zijn huis in Amsterdam van ouderdom. Van Duinhoven was al vijf jaar bedlegerig.

Dat heeft zijn goede vriend en regisseur Nico Knapper vrijdag bekendgemaakt. Van Duinhoven trad voor het laatst in het openbaar op in een documentaire die de AVRO in 2008 over hem maakte. De acteur wordt donderdag begraven.

Van Duinhoven werd bekend door tv-series zoals Hadimassa, De Nonsens en Treurniet-show, Cassata en Reagan, let's finish the job en de tv-versie van De avonturen van Pa Pinkelman en tante Pollewop. Ook was hij vaak te zien in reclamespotjes.

Van Duinhoven werd wel omschreven als een 'typetjesspeler', zoals de Feyenoordsuppoost Crooswijk en klant van meneer Jamin.

Shakespeare

Maar hij speelde ook in toneelstukken van Shakespeare. De acteur debuteerde in 1953 op het witte doek in de film Rechter Thomas. Later volgden onder meer Herlemann's Traum, The Last Blitzkrieg en Makkers staakt uw wild geraas.

Van Duinhoven begon na de oorlog als journalist. In 1948 werkte hij mee aan het journalistencabaret De Inktvis, waaraan ook Annie M.G.Schmidt en Simon Carmiggelt meewerkten. Daarna kwam hij bij het ABC Cabaret van Wim Kan en Corry Vonk.

Ook werkte Van Duinhoven voor de radio. In 1960 deed hij als zanger mee aan het Knokke Festival met Rita Reys, Corry Brokken, Teddy Scholten en Willy Alberti.

Categorie

De soms wat norse Schiedammer ergerde zich dan ook weleens aan de kennelijke noodzaak hem in een bepaalde categorie te plaatsen.

''Nederland is wat dat betreft zwaar op de hand. Vaststellerig, altijd etiketteren. In Nederland moet je altijd kiezen.(...) Maar dat is mijn aard niet. Ik kan niet slechts één ding doen. Ik heb die variatie nodig'', zei hij ooit tegen het Algemeen Dagblad.

Ton van Duinhoven overleden