AMSTERDAM - Woody Allen is uitgeweken naar Europese steden voor het opnemen van zijn films, omdat New York te duur werd. De geboren en getogen New Yorker stond er altijd om bekend het liefst al zijn films in zijn geboortestad op te nemen.

Allen vindt het wel makkelijker om te filmen in Manhattan, nu moet hij zijn scenario's vaak aanpassen aan de locaties in Europa.

De 74-jarige filmmaker haalt ook stevig uit naar zijn Amerikaanse collega's. Vlak voor de Spaanse première van zijn nieuwe film You Will Meet a Tall Dark Stranger, die is opgenomen in Londen, zegt hij dat de Amerikaanse films van de laatste tien jaar louter zijn gemaakt om het geld, en creativiteit missen. Europese films vindt hij veel artistieker.

Laag salaris

Allen maakt zelf films met een hoog artistiek gehalte. Hij benadrukt dat zijn acteurs altijd tegen een laag salaris met hem werken, simpelweg omdat ze van acteren houden. "Ik prijs me gelukkig dat ik met de allerbesten mag werken."

Over Spaanse films en acteurs is Allen zeer positief. In You Will Meet a Tall Dark Stranger steelt Antonio Banderas volgens hem de show.

Ook Penélope Cruz en Javier Bardem schaart hij onder de beste acteurs met wie hij ooit heeft gewerkt. Met hen maakte hij Vicky Cristina Barcelona, uiteraard opgenomen in de Spaanse kuststad.

Midnight in Paris

De volgende film van Allen, Midnight in Paris, wordt opgenomen in de Franse hoofdstad. Deze film, met onder anderen Adrien Brody, Michael Sheen en Marion Cotillard in hoofdrollen, moet in 2011 uitkomen.

You Will Meet a Tall Dark Stranger gaat op 16 december in Nederland in première.