Engelstalige tragikomedie van de Deense maker van Italiaans voor Beginners over de Schotse zwartkijker Wilbur. @@@@

Wilbur Wants to Kill Himself komt meteen ter zake: Wilbur (Jamie Sives) ligt aan het gas, maar aangezien dat in Schotland met muntjes werkt komt hij te kort om een eind aan zijn leven te maken. Dus belt hij zijn oudere broer Harbour om hem te komen redden.

Wilbur is blijkbaar zo'n irritant type dat hoogstwaarschijnlijk alleen zelfmoordpogingen onderneemt om de aandacht te trekken. Maar omdat hij, ondanks zijn zwaar depressieve oogopslag, zo'n charmante verschijning is vergeeft zijn omgeving hem veel. Zijn lotgenoten in zijn zelfmoordzelfhulpgroep mogen dan de schurft aan hem hebben, de begeleidster heeft zo'n zwak voor hem dat ze al zijn grillen tolereert.

Boekhandel

Wilbur valt wel bij meer vrouwen in de smaak en ook kinderen zijn dol op hem. Waarom hij toch zo suïcidaal is houdt Scherfig lang vaag. Wellicht heeft de recente dood van Wilburs vader er iets mee te maken. Hij liet de beide broers een rommelige en overvolle tweedehands boekhandel na, die niet bepaald florissant loopt.

Een van de weinige klanten is de alleenstaande moeder Alice, die voortdurend wordt ontslagen omdat ze in slaap valt. Zij heeft weer een oogje op broer Harbour en met haar dochtertje erbij lijken ze een aardig gezinnetje te gaan vormen. Maar op de verjaardag van het kind slaat het noodlot toe. Eerst komt Harbour te laat en dronken, daarna kotst hij een van de kinderen onder. Daar heeft hij wel een goede -zij het trieste- reden voor.

Soap

Wilbur Wants to Kill Himself doet niet toevallig denken aan recente Deense films als Italiaans voor Beginners en Open Hearts: ze zijn geschreven door dezelfde personen (Scherfig en Anders Thomas Jensen) én bevatten dezelfde mix van tragedie en komische momenten. Zo steekt de Duitse dokter Horst die door Wilbur voortdurend wordt getreiterd een hilarisch triest verhaal af over zijn hond, zijn vader en zijn voorliefde voor jazz.

Net als bij een soap dienen de tragische ontwikkelingen in Wilbur zich onverwacht en hard aan. Maar Wilbur Wants to Kill Himself is wel stukken beter geacteerd en geschreven dan een soap, en dat maakt het een volwaardige bioscoopervaring.

Het Parool: "ongeloofwaardige, sentimentele tearjerker"
De Volkskrant: "ontroert en is komisch"
In 7 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm