Bruce Willis krijgt als marinier op een missie last van zijn geweten. Dat levert een actiefilm op die eerst wat dieper graaft, maar uiteindelijk platgetreden paden betreedt. @@

Bekijk FilmFlits (trailer):Modem / Breedband

Die Hard 4

Tears of the Sun was oorspronkelijk de werktitel van Die Hard 4. Die heet inmiddels weer Die Hardest, en behalve de aanwezigheid van Bruce Willis doet weinig in het serieuze Tears of the Sun denken aan de vrolijke onzin van Die Hard. Voor heldhaftige capriolen is -aanvankelijk- geen plaats in de jungle van Nigeria. Daar maken zwaar bewapende moslimrebellen de dienst uit, en die laten zich in hun opmars niet stuiten door een missiepost van Artsen Zonder Grenzen. Aan marinier Waters (Willis) de taak met zijn mannen de Amerikaanse arts Lena Kendricks (Monica Bellucci) te evacueren voor het te laat is. De missie zelf moet worden opgeofferd, luiden zijn cynische bevelen.

List

Maar Kendricks weigert haar patiënten in de steek te laten. Dus stelt Waters een compromis voor: wie kan lopen mag mee naar de plaats waar helikopters hen zullen oppikken. Het levert een angstaanjagende nachtelijke tocht door de jungle op. Maar zodra ze op de afgesproken plek zijn aanbeland blijkt Waters' compromis niets meer dan een cynische krijgslist: hij zei het alleen om Kendricks mee te krijgen en was nooit van plan een vluchteling op te pikken.

Wanneer Kendricks de helikopter is ingeduwd en Waters met haar over de missiepost vliegt, ziet hij dat deze is uitgemoord en platgebrand. Dan begint zijn geweten te knagen en keert hij om. Hij besluit de achtergelaten vluchtelingen te helpen het naburige Kameroen te bereiken.

Irak

Tot dan toe is Tears of the Sun niet alleen een spannende actiefilm, maar ook eentje die zowaar kritische vragen durft te stellen bij het Amerikaanse optreden als politieagent van de wereld. Dat de film in de VS in release ging toen de missie in Irak op het punt stond te begonnen, zal een van de redenen zijn dat de film is geflopt: wie naar de bioscoop ging om aan de oorlogsbeelden te ontsnappen, zal ook geen zin hebben gehad in het naargeestige Tears of the Sun.Kritisch

Wat de film uiteindelijk de das omdoet is dat Fuqua zijn kritische houding niet durft door te zetten. Of niet kón, want Willis bemoeide zich met het script én de Amerikaanse marine stelde haar materiaal alleen onder bepaalde voorwaarden ter beschikking. En dus wordt de veelbelovende en intelligente aanzet gesmoord in cliché-scènes rond mariniers die bereid te zijn te sterven voor de goede zaak, en beelden van dankbare vluchtelingen. Jammer, want er had wellicht een tweede Three Kings ingezeten, zeker met de maker van Training Day in de regiestoel. Maar wie niet zo zwaar tilt aan ronkende heroïek heeft aan Tears of the Sun zeker een spannende actiefilm.

Het Parool: "een bescheiden kritische noot (..) en een overdaad aan ouderwetse oorlogsheroïek met bijbehorende sentimentele clichés"
De Volkskrant: "opgeblazen heroïek (..) smakeloos in zijn exploitatie van gruwelijke slachtpartijen"
In 40 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm