AMSTERDAM - Frank Lammers is niet te spreken over de Nederlandse filmwereld. Volgens de 38-jarige acteur heeft de Nederlandse film eigenlijk geen bestaansrecht.

"Met een beetje budget moet je altijd 600.000 kaartjes verkopen en dat lukt alleen romantische komedies, boekverfilmingen of iets over de oorlog van Paul Verhoeven. Dus je hebt nooit genoeg geld en dat moet je compenseren met subsidies", zegt Lammers in een interview met Nieuwe Revu.

Volgens de acteur is de filmwereld tegenwoordig erg commercieel en daardoor fantasieloos geworden.

"Er komen nu drie verfilmingen van boeken van Heleen van Royen terwijl eentje meer dan genoeg is. Ik snap dat producenten nu voor veiligheid kiezen, maar het is wel heel jammer."

"Ik vind commerciële films prima, maar niet alleen. Die bovenste laag vernieuwt zichzelf door wat er daaronder allemaal aan het rommelen is. Zo werkt kunst."

Budget

Lammers zou willen dat filmmakers gewoon doen wat ze willen. "Op het Nederlands Film Festival in Utrecht gaat een film van mij in première: Lex. Die heb ik in anderhalve dag, met twaalf camera's en zonder budget gemaakt. We moeten gewoon aan de slag."

Lammers won in 2006 een Gouden Kalf voor zijn rol in de film Nachtrit. De Nieuwe Revu met het interview met Lammers ligt vanaf woensdag in de winkel.