AMSTERDAM – Het is een sterk verhaal op zich, dat van de 22-jarige Teddy Cherim en Kees van Nieuwkerk. Hun regiedebuut Sterke Verhalen draait vanaf deze week in de Nederlandse bioscopen, en ze hebben hun diploma voor de filmschool nog niet eens op zak. NU.nl sprak het tweetal over hun film.

“Het was gewoon heel tof, omdat we met al onze vrienden een film aan het maken waren, en omdat we zoiets überhaupt konden doen”, aldus regisseursduo Kees van Nieuwkerk en Teddy Cherim. “Voor ons was het echt het allerleukste dat we ooit hebben gedaan.”

De twee vrienden studeren samen aan de Metropolitan Film School in Londen, en Sterke Verhalen is het resultaat van hun uit de hand gelopen afstudeerproject. “Al onze klasgenoten hebben een filmpje van tien minuten, en die van ons is een speelfilm van bijna anderhalf uur geworden”, glimlacht Kees van Nieuwkerk.

Realiteit

Sterke Verhalen is een comedy over een groep vrienden in Amsterdam die bizarre avonturen meemaken, vol seks, drugs en wilde feesten. Toch staat deze film niet zo ver van de realiteit af als de titel doet denken.

“Heel veel sterke verhalen zijn gebaseerd op verhalen uit onze jeugd in Amsterdam, dingen die wij hebben meegemaakt of gehoord”, vertelt Cherim. “Dat hebben we allemaal een beetje aangedikt.”

En ook de personages in de film zijn niet uit de lucht gegrepen volgens Van Nieuwkerk. “We hebben veel rollen ook speciaal voor de acteurs geschreven.” Die acteurs waren dan ook geen onbekenden voor ze. “Zowel voor als achter de camera waren het vooral vrienden die aan de film meewerkten.”

Sponsoren

De jonge regisseurs hebben het ver weten te schoppen zonder financiële steun van het Filmfonds, een omroep of distributeur. Al hun vrienden in de cast en crew deden voor niks mee. “We hebben via sponsoren net genoeg geld bij elkaar gesprokkeld om wel te kunnen draaien, zonder mensen te hoeven betalen”, vertelt Cherim.

Ook hebben ze nog wat bekende Nederlanders voor gastrollen weten te strikken. Zo spelen onder andere Pierre Bokma, Youp van ’t Hek en Halina Reijn een klein rolletje in Sterke Verhalen. De verschijning van zulke grote namen heeft de film vast en zeker een steuntje in de rug gegeven. Net als het feit dat de vader van Kees De Wereld Draait Door presenteert.

Maandagavond was de première in Paradiso

Toch was het voor veel mensen een verrassing dat de film het zo ver heeft geschopt. Maar het duo had volgens Cherim hoog ingezet. “Uiteindelijk was wel altijd het doel om een film te maken die in de bioscoop zou komen. Het is niet meer wat ik ervan had verwacht, maar volgens mij is het nog vetter dan ik had durven hopen.”

Schrijfproces

Ook Van Nieuwkerk heeft het verhaal gaandeweg compleet zien veranderen. “In het schrijfproces bedenk je iets en zie je het helemaal voor je. Maar later is er weer van alles uit gegaan. Zo was er geen geld voor een explosie, en de acteurs hebben een eigen interpretatie van hun rol. Maar daar wordt het alleen maar beter van. Iedereen draagt z’n steentje bij.”

Zo schreef rapper Ome Omar het nummer Sterke Verhalen, en maakte een videoclip bij de film. Volgens Omar is het een unieke film voor jongeren. “Heel veel jongerenfilms zijn geschreven door mensen die niet veel affiniteit hebben met de doelgroep. Dat is bij deze film anders. Het verhaal komt echt uit de belevingswereld van de twee jonge makers.”

Eén aspect van het regisseursvak is Van Nieuwkerk iets minder over te spreken. “Dat als je een film wil maken je elke dag om zes uur uit je bed moet. Dat had niemand me verteld op school.”

De film is vanaf 19 augustus te zien in de bioscoop.

Bekijk de trailer

Bekijk lezersfoto's van de première op NUfoto

Première Sterke Verhalen