NEW YORK - De Amerikaanse filmster Patricia Neal is zondag in haar woning in de staat Massachusetts overleden.

Dat heeft de krant The New York Times gemeld. Neal is 84 jaar geworden. Zij won in 1964 een Oscar als beste actrice voor haar rol in de film Hud.

Daarin speelt zij de huishoudster Alma, die door zowel de vader als de zoon, gespeeld door Paul Newman, van het gezin waarin zij werkt, wordt begeerd.

Neal kreeg een Tony voor haar rol in het toneelstuk Anorther Part of the Forest van Lilian Hellmann (1949), waarin zij voor het eerst op Broadway in New York te zien was. Haar filmdebuut maakte zij in 1949 in de komedie John Loves Mary, waarin zij de tegenspeelster van de latere president Ronald Reagan was.

In totaal speelde zij in ruim dertig films. Zo was zij ook te zien in The Fountainhead (1949), naar het gelijknamige boek van Ayn Rand, en Breakfast atTiffany's (1961).

Beroertes

In 1965 werd de actrice door drie beroertes getroffen. Zij lag drie weken in coma en moest opnieuw leren lopen en spreken. Hoewel zij na haar ziekte moeilijk teksten kon onthouden, was zij in 1968 te zien in de film The Subject was Roses.

Neal kreeg een Oscarnominatie voor haar rol van een vrouw die voortdurend met haar man ruziet. Haar herstel van de beroertes was het onderwerp van de film The Patricia Neal Story (1981) van de regisseurs Anthony Harvey en Anthony Page.

Neal was van 1953 tot in 1983 getrouwd met de Britse schrijver Roald Dahl. Samen kregen zij vijf kinderen.