AMSTERDAM - Tom Cruise moet voor 'Mission: Impossible IV' genoegen nemen met een beduidend lager salaris dan dat hij kreeg voor de drie vorige films uit de reeks.

Productiemaatschappij Paramount zou het vertrouwen in de acteur hebben verloren nadat zijn laatste film 'Knight and Day' veel minder opbracht dan gehoopt. Dat schrijft het Amerikaanse New York magazine.

Voor 'Mission: Impossible' uit 1996 kreeg Cruise nog ruim negentig miljoen dollar. De 48-jarige acteur zou voor de vierde film volgens sommige bronnen slechts 67,5 miljoen dollar ontvangen, ongeveer de helft van het totale budget van de film.

Hiermee lijken de dagen van een grenzeloos vertrouwen van studio's in grote namen voorbij.

Knight and Day

Dat vertrouwen is in het geval van Cruise geschaad nadat 'Knight and Day', waarin hij tegenover de populaire actrice Cameron Diaz te zien is, in ruim zeven weken tijd zo'n 74 miljoen dollar opbracht in de Verenigde Staten.

De film, met een geschat budget van 117 miljoen dollar, heeft wereldwijd nog geen 190 miljoen dollar opgebracht. Bij grote zomerfilms wordt vaak ingezet op een opbrengst van minimaal twee keer de productiekosten.

Startsalaris

De constructie die de meeste filmstudio's nu aanhouden is dat een acteur een laag startsalaris krijgt en meedeelt in de winst. Pas als de film erg winstgevend blijkt, krijgt een acteur een salaris dat vergelijkbaar is met vroeger.

Dat gebeurde bijvoorbeeld bij Jim Carrey, die voor de komedie 'Yes Man' zelfs helemaal geen startsalaris ontving. Uiteindelijk ging hij vanwege het succes van de film toch nog met dertig miljoen dollar naar huis.