AMSTERDAM - Regisseur Christopher Nolan en acteur Michael Sheen mogen dit jaar een Britannia Award in ontvangst nemen. De twee Britten krijgen de prestigieuze filmprijs op 4 november uitgereikt tijdens de 2010 Bafta/LA Britannia Awards in Los Angeles.

Nolan krijgt de John Schlesinger Britannia Award voor zijn verdiensten als regisseur. Hij maakt momenteel furore met zijn actiethriller 'Inception', met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol van detective die bij mensen in hun dromen kan treden.

Eerder regisseerde hij de Batman-film 'The Dark Knight', de zwanenzang van acteur Heath Ledger, die wereldwijd de succesvolste film van 2008 werd. Nolans 'Memento' staat ook hoog aangeschreven.

Sheen

Sheen wordt geëerd met een Britannia Award voor British Artist of the Year. Hij speelde eerder rollen als de Britse premier Tony Blair in 'The Queen', en als interviewer David Frost in 'Frost/Nixon'.

Hij is momenteel in de Nederlandse bioscopen te zien in de film 'Unthinkable', naast Samuel L. Jackson, als nietsontziende terrorist die bommen plaatst.

Deze omstreden film werd in de Verenigde Staten niet in de bioscopen vertoond vanwege de politieke lading en kritiek op de Amerikaanse overheid.

Prijzen

De prijzen van de British Academy of Film and Television Arts, samen met hun Amerikaanse tegenhanger de Britiannia Awards, worden jaarlijks uitgereikt. De avond wordt dit jaar gepresenteerd door de Britse schrijver, acteur, regisseur en komiek Stephen Fry.