LEEUWARDEN - Filmproducent Klaas de Jong hoeft zijn uitspraken over autoverhuurbedrijf Fliervoet niet te rectificeren. Ook hoeft hij geen schadevergoeding te betalen aan het bedrijf, bepaalde de rechtbank in Leeuwarden woensdag in een kort geding.

De Jong beweerde in de media dat de directrice van Fliervoet hem met geweld heeft bedreigd. Fliervoet zou ook een poging tot afpersing hebben ondernomen.

De Jong en de autoverhuurder ruziën met elkaar over een nog niet betaalde rekening. Tijdens de opnames van de film De hel van '63, over de Elfstedentocht van 1963, leverde Fliervoet de auto's voor het vervoer van acteurs en camera's.

Beslag

Fliervoet liet eerder dit jaar beslag leggen op bankrekeningen van De hel van '63 Film BV. Dezelfde dag zou De Jong aangifte hebben gedaan van de bedreiging en afpersing. Fliervoet deed vervolgens aangifte tegen De Jong wegens het doen van een valse aangifte.

De rechtbank laat in het midden of De Jong een valse aangifte heeft gedaan. De Jong en Fliervoet beweren ieder totaal iets anders en een kort geding leent zich niet voor nader onderzoek, zo zegt de rechtbank.

Aangifte

Advocaat Willem-Jan Tielemans, die de directrice van Fliervoet en haar man bijstaat, wacht nu af wat de politie doet met de aangiften van zijn cliënten tegen De Jong. Zowel de directrice als haar man deed aangifte.

De advocaat denkt nog na over verdere stappen, als justitie naar aanleiding van de aangiften niet tot vervolging van De Jong overgaat wegens het doen van een valse aangifte.

Op dit moment loopt bij de rechtbank in Amsterdam nog de rechtszaak over de onbetaalde rekening.