AMSTERDAM – Na de talloze films die al gemaakt zijn over duivelsuitdrijving wordt er nu een nieuwe poging tot originaliteit gewaagd met The Last Exorcism. Zelfs hoofdrolspeelster Ashley Bell werd soms bang van de horrorfilm.

Hoewel het haar eerste grote filmrol is twijfelde beginnend actrice Ashley Bell geen moment toen haar gevraagd werd een bezeten boerendochter te spelen.

“De kans om een grote rol en een complex karakter als deze te spelen haalde me meteen over”, vertelt Bell aan filmsite Shock Till You Drop.

En voor de actrices die eerder de rol van bezetene op zich namen was het vaak een carrièreboost. Het succes van The Exorcist (Linda Blair) en The Exorcism of Emily Rose (Jennifer Carpenter) bracht ze meer kansen in de filmwereld.

Bell speelt Nell Sweetzer, een jonge vrouw die op een boerderij woont met haar broer en vader. Zij denken dat ze bezeten is door de duivel, maar het is aan een geestelijke om dat uit te zoeken.

Research

Bell deed veel research voor haar rol en ze verslond elk boek wat ze over exorcisme kon vinden. Ook luisterde ze naar geluidstapes van uitdrijvingen en bezocht ze kerken. “Het is zo’n mysterieus onderwerp, en er zitten zoveel verschillende kanten aan”, aldus de actrice.

Bekijk de trailer

Bell luisterde naar hoe ze bepaalde geluiden moest nabootsen. “Soms was er een schreeuw van iets dat niet als een vrouw of man, en zelfs niet menselijk of dierlijk klonk. Dan vraag je je af wat het is. En je krijgt gewoon de rillingen.”

"Dan wou je dat je er niet om een uur 's nachts naar aan het luisteren was. Want dan draait je fantasie overuren. Dan ga je denken, zou dat echt kunnen zijn, of dat? Het feit dat uitdrijvingen vandaag de dag nog vaak plaatsvinden in religies zet je aan het denken."

Draai

Na succesvolle films als The Exorcist en The Exorcism of Emily Rose proberen regisseur Daniel Stamm en producer Eli Roth met The Last Exorcism een nieuwe draai te geven aan het onderwerp.

Volgens Bell had Stamm een tactiek om deze film anders te doen. "Ik moest van Daniel alle films over exorcisme kijken, en het vervolgens totaal anders doen. Dus vanaf het begin probeerden we iets nieuws te doen."

Bang

Na het zien van het eindresultaat was zelfs Bell bang. "Na het zien van de film was ik erg verrast wat ze ermee gedaan hebben. Ik ben opgegroeid met horrorfilms, maar dit is zo'n andere soort film. Hij is intelligent en zeer verrassend. Dit is echt een nieuwe tak in het horrorgenre. Na afloop ging ik naar het huis van ouders en sliep ik in mijn oude slaapkamer, ik was zo bang."

De film zal in Amerika uitkomen op 27 augustus. Een Nederlandse releasedatum is nog niet bekend.