AMSTERDAM - Scriptschrijver en regisseur Tom Mankiewicz is zaterdag overleden. Hij schreef onder meer verschillende Bondfilms en de eerste twee Supermanfilms. Mankiewicz overleed in zijn huis in Los Angeles aan de gevolgen van kanker. Hij is 68 jaar geworden.

Mankiewicz maakte deel uit van de in Hollywood legendarische Mankiewicz-familie. Zijn vader Joseph L. Mankiewicz regisseerde klassiekers als 'All About Eve' en 'A Letter to Three Wives'.

Zijn neef Herman J. Mankiewicz was medeverantwoordelijk voor het script van 'Citizen Kane', beschouwd als een van de beste films ooit.

Diamonds Are Forever

Tom Mankiewicz begon zijn carrière in de jaren zestig als coregisseur van de film 'The Comancheros'. In de jaren zeventig schreef hij de Bondfilms 'Diamonds Are Forever', 'Live and Let Die' en 'The Man With the Golden Gun'.

Ook was hij medeverantwoordelijk voor de scripts van de eerste twee Supermanfilms met Christopher Reeve in de titelrol.

Als regisseur tekende Mankiewicz voor twee films: de komedies 'Dragnet' met Dan Aykroyd en Tom Hanks, en 'Delirious' met John Candy. Veel familieleden van Mankiewicz, onder wie zijn broer en zuster, zijn werkzaam in de film- of tv-industrie.