AMSTERDAM - De droom van 'Inception' duurt voort. De film met Leonardo DiCaprio heeft de nummer 1-positie behaald in de wereldwijde box office en stoot daarmee 'Toy Story 3' van de troon. 'Inception' bracht tot nu toe ruim 383 miljoen dollar in het laatje.

De Verenigde Staten zijn verantwoordelijk voor bijna de helft van dat bedrag. In Amerika haalde de film 170 miljoen dollar op.

Nederland droeg 3,2 miljoen dollar (2,4 miljoen euro) bij, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs.

Cats and Dogs

De animatiefilm 'Cats and Dogs: De wraak van Kitty Galore', met in de Nederlandse versie de stemmen van Leontine Borsato en Jan Kooijman, stelt teleur.

De film haalde in zijn eerste weekend maar 243 duizend euro op in Nederland. In de Verenigde Staten haalde de film met 12,5 miljoen ook een stuk minder dan de verwachte twintig miljoen op.

'Shrek Forever After' is in Nederland opgeklommen naar een tweede plek in de bioscooplijst, terwijl de film over de groene ogre in Amerika al uit de lijst is verdwenen.

Daar staat 'Dinner for Schmucks' op de tweede plek. De komedie komt 26 augustus in Nederland uit.