AMSTERDAM – Filmmakers Ridley Scott en Kevin Macdonald gaan in samenwerking met YouTube een door gebruikers samengestelde en in een dag opgenomen documentaire maken.

Dat maakte de videowebsite woensdag bekend.

Het filmexperiment zal plaatsvinden onder de naam Life in a Day. Wereldwijd zullen gebruikers van YouTube worden opgeroepen om op 24 juli een moment uit hun leven van die dag te filmen en te uploaden.

Ridley Scott, ondermeer bekend van Gladiator en Hannibal, en Kevin Macdonald, die bijvoorbeeld The Last King of Scotland regisseerde, zullen van de fragmenten een documentaire maken.

Risico

Macdonald verklaarde tegenover de Britse omroep BBC dat hij hoopt dat de documentaire "de ogen van mensen opent voor de mogelijkheden van film gemaakt door gebruikers."

Wel gaf de filmmaker toe dat het experiment een groot risico is: "Het kan zijn dat we helemaal geen interessant materiaal krijgen, maar ik denk niet dat dat het geval zal zijn."

Sundance Film Festival

De zogenaamde Social Cinema-documentaire zal in première gaan op het Sundance Film Festival in 2011. YouTube werkte al eerder samen met dit festival. In 2010 werden de films die te zien waren tijdens het festival via de videowebsite verhuurd.

YouTube laat in een verklaring weten dat Life in a Day “een nieuwe poging is om de grenzen van muziek, beeldende kunst en nu ook het medium film te verleggen.” De eerdere pogingen waren bijvoorbeeld het YouTube Symphony Orchestra en de recentelijk aangekondigde samenwerking met het Guggenheim-museum.