LOS ANGELES - De derde Twilightfilm stevent in de Verenigde Staten af op een record. In drie dagen tijd heeft Eclipse, zoals de film heet, meer dan 120 miljoen dollar opgebracht.

De verwachting is dat de stand voor het vampieren-epos aan het eind van het weekend op meer dan 200 miljoen dollar staat.

Dat zou een record zijn voor een film die uit gaat in het weekend van 4 juli, oftewel de nationale feestdag Independence Day, wanneer Amerikanen traditioneel massaal naar de bioscoop gaan.

Het record voor een film die in het weekend van 4 juli in première gaat, staat nu nog op naam van Spider-Man 2. De actiefilm over de spinnenman bracht in 2004 in het eerste weekend 180 miljoen dollar in het laatje.

Vampier

Eclipse is de verfilming van het derde boek van schrijfster Stephenie Meyer over de vegetarische vampier Edward (Robert Pattinson).

Net als in de vorige twee verhalen, Twilight en New Moon, vormt zijn driehoeksrelatie met de menselijke Bella (Kristen Stewart) en weerwolf Jacob (Taylor Lautner) de hoofdmoot van het verhaal.

De Twilightreeks is zeer populair onder tieners over de gehele wereld. Ook in Nederland doet de film het, ondanks voornamelijk negatieve recensies, erg goed. In de eerste dag trok Eclipse in de Nederlandse bioscopen al meer dan 50.000 bezoekers.