TOKIO - De omstreden documentaire The Cove (De inham), over de jacht op dolfijnen, is zaterdag in première gegaan in Japan.

De eerste vertoningen in vijf steden, waaronder Tokio en Yokohama, waren zwaarbeveiligd omdat conservatieve Japanners met acties hadden gedreigd.

In Tokio stonden circa dertig betogers voor de bioscoop. De politie stond ook in het theater, waar de film voor een uitverkochte zaal met honderd bezoekers bekeken werd. In de zaal bleef het rustig.

Oscar

The Cove won dit jaar de Oscar voor beste documentaire. De film van Louie Psihoyos, een vroegere fotograaf van het tijdschrift National Geographic, volgt een groep milieuactivisten.

Die vechten tegen agenten en vissers om toegang te krijgen tot een geïsoleerde inham in het zuiden van Japan. Daar wordt op dolfijnen gejaagd.

Psihoyos wist onder meer met verborgen camera's in rotsen in en om het water de gebeurtenissen te filmen.

Traditie

Distributeur Unplugged had geplande voorvertoningen in de steden Tokio en Osaka geschrapt om te voorkomen dat bezoekers zouden worden lastiggevallen.

Tegenstanders vinden The Cove een anti-Japanse film, omdat de jacht op dolfijnen en walvissen in hun ogen een belangrijke culturele traditie van Japan is.

Volgens Psihoyos is de film gemaakt als een waarschuwing voor de volksgezondheid van de Japanners, die dolfijnenvlees eten dat vervuild is met kwik.