AMSTERDAM – Ondanks dat Jan Kooijman nog nooit huisdieren heeft gehad, heeft de acteur zich in moeten leven in de rol van een hond. In het tweede deel van Cats & Dogs heeft hij een van de stemmen ingesproken in de Nederlandse versie van de film. NU.nl ging bij hem langs in de studio.

“Het is natuurlijk ontzettend grappig om een film in te spreken, waarin je je moet verplaatsen in een dier'', vertelt de 29-jarige acteur. ''Honden hebben hele andere eigenschappen dan mensen, dus je kan een beetje gekker worden.”

Kooijman, die vooral bekend is van zijn rol als Danny de Jong in Goede Tijden, spreekt de stem in van herdershond Diggs. “Hij is een beetje de held van de film.”

Huisdieren

Zelf weet Kooijman eigenlijk niet of hij een kattenmens of een hondenmens is, omdat hij ze vanwege zijn moeders allergie voor de dieren nooit heeft gehad. “En ik heb nu zelf ook geen huisdieren, maar ik vind katten en honden heel erg leuk.”

Het feit dat Kooijman zelf nooit een hond heeft gehad was gelukkig geen probleem bij het inspreken van de rol. “Diggs klinkt niet heel anders dan Jan. Ik heb het een beetje bij mezelf proberen te houden. Ik ben af en toe iets lager in mijn stem gegaan, want Diggs is wel een hele stoere hond.”

“Het leuke aan Diggs is eigenlijk dat hij soms van die uitschieters maakt ineens. Als hij heel erg schrikt, dan schiet zijn stem heel erg omhoog. En dat maakt het wel heel grappig.”

Tekenfilms

Hij vond het inspreken van stemmen altijd al ontzettend leuk. “Ik heb het vroeger toen ik een klein jongetje was heel veel gedaan, en dat waren voornamelijk tekenfilms. Dus het was wel heel erg leuk om weer eens te doen.”

Kooijman heeft zijn stem al eerder geleend aan een personage. “Ik heb een aantal dingen voor Winnie de Poeh ingesproken, begin jaren ’90. Ik was toen Janneman Robinson, dus dat kwam goed uit met mijn naam. Het klikte wel met dat personage.”

Filmrollen

Het is zijn eerste officiële hoofdrol in een film, en Kooijman hoopt dat het niet de laatste zal zijn. “Het lijkt me zeker leuk om vaker films in te spreken. En daarnaast hoop ik ook zeker live action filmrollen te gaan doen, dat zou te gek zijn.”

Cats & Dogs: De Wraak van Kitty Galore draait vanaf 28 juli in de biosoop in 3D.