Harde, maar uitstekend geschreven politiethriller, met Kurt Russell in een vergelijkbare rol als Denzel Washington in Training Day. Het script is van dezelfde schrijver, David Ayer. @@@@

Bekijk trailer:
Modem / Breedband

Corruptie

Het uitgangspunt van corrupte politieagenten is al zo vaak gebruikt voor een Hollywood- of televisiefilm dat rechtgeaarde rechercheurs de uitzondering lijken te zijn in Amerika. Misschien is dat ook wel zo, maar hoe dan ook: de cliché's liggen voor het oprapen wanneer je je als scriptschrijver op dit terrein begeeft. Des te bewonderenswaardiger is het dat Dark Blue vrijwel alle valkuilen weet te omzeilen en het onderwerp aan de kaak stelt alsof het de eerste film is die zich op dit glibberige terrein waagt.

Bad cop

En dat terwijl scriptschrijver David Ayer met Training Day al eerder de ultieme bad cop had uitgetekend- Denzel Washington vulde deze blauwdruk in en kreeg er een Oscar voor. Dark Blue heeft Kurt Russell als troefkaart, in een vergelijkbare rol als rechercheur Eldon Perry.Ook hij neemt het niet zo nauw met de procedures, en ook van hem wordt het getolereerd omdat zijn harde aanpak wel resultaten oplevert. En ook hij heeft een jonge nieuwe partner, Bobby Keough (Scott Speedman), die een steeds grotere afkeer krijgt van Eldons methodes.

Rodney King

Dat klinkt als Training Day 2, wat niet eens zo'n groot bezwaar zou zijn. Zeker wanneer het verhaal is gebaseerd op een boek van James Ellroy (L.A. Confidential). Maar Dark Blue heeft nog een belangrijke troef achter de hand, want de film speelt zich af tegen de achtergrond van de Rodney King-rellen van 1992. Toen vier blanke agenten werden vrijgesproken van het in elkaar slaan van een zwarte arrestant brak de pleuris uit in Los Angeles. En laat Eldon Perry nu net op dat moment achter een zwarte verdachte aan zitten, in een zwarte wijk. Dat is niet bepaald de beste plek op het beste moment, zeker niet voor een blanke agent.

Scherven

Hoewel de rechtszaak rond Rodney King voortdurend op de achtergrond meespeelt, begint Dark Blue redelijk kalm. Eldon lijkt het allemaal goed voor elkaar te hebben: de juiste vriendjes op de juiste plaats pleiten hem vrij van dubieuze arrestatiepraktijken, en hij staat op het punt tot luitenant bevorderd te worden. Thuis heeft zijn vrouw immer een restje goulash klaarstaan. Nog geen week later ligt zijn bestaan aan scherven, zoals Dark Blue aan het begin al aankondigt.En hoewel alle ingrediënten al eerder aan bod kwamen is Dark Blue wederom een sterke thriller over corruptie en loyaliteit, met bijtende dialogen en vooral een fascinerende hoofdrol van een ouderwets charismatische Kurt Russell.

Het Parool: "steracteur Kurt Russell is fantastisch (..) beter dan Training Day"
De Volkskrant: "de vaart en het cynisme van Training Day ontbreken in de tamme regie van Shelton"

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm