AMSTERDAM – Zelfs een druif moet Halina Reijn afslaan, want dat past niet in haar strenge dieet. Dat moet de actrice volgen voor haar rol in de film Isabelle, waarvan de opnames deze maand van start zijn gegaan. NU.nl spreekt Reijn over haar gewichtsverlies, in naam van de kunst.

“De eerste zes draaidagen zitten er al op, daarin ben ik nog ‘dik’ ”, merkt Reijn grappend op. Nu kan het grote vermageringsproces beginnen voor de 34-jarige actrice.

Reijn speelt de beeldschone actrice Isabelle. die wordt ontvoerd door een jaloerse, lelijke kunstenares, die haar wil uithongeren. Het is vooral een bloedstollende strijd tussen mooi en lelijk.

Ze gaat dit keer heel ver voor haar hoofdrol: in ruim een maand moet ze vijftien tot twintig kilo afvallen.

Mager en lelijk

Toch ziet de actrice niet eens meer zo op tegen het vooruitzicht uitgemergeld te zijn. “Ik zal blij zijn als de druk van een mooie vrouw spelen weg is. Het is makkelijker wanneer ik straks gewoon mager en lelijk mag zijn. Daar hoef ik geen moeite voor te doen,” zo redeneert Reijn.

Want juist het mooi zijn en dat constant uiten valt haar zwaar. “Het is heel moeilijk, want ik betrek het de hele tijd op mezelf. Dan lees ik de tekst en roep ik tegen de regisseur: Dat zou een actrice nooit zeggen!”

Ze geeft dan ook aan moeite te hebben met een aantal scènes. “Vooral scènes waar ik mezelf blijkbaar knap vind en dat ook zeg. Dat vind ik het allerergste, echt heel moeilijk.”

Weegschaal

Dagelijks krijgt ze in haar omgeving vragen over haar gewicht en het afvallen, maar Reijn kan er doorgaans weinig over kwijt. “Ik mag niet in mijn eentje op de weegschaal van mijn begeleiders, want ze denken dat het zien van mijn huidige gewicht een te grote schok voor me kan zijn.”

Zelf denkt de actrice dat het wel mee zal vallen, maar ze houdt zich er braaf aan.

Ze wil wel verklappen hoe het nu met haar gaat. “Ik ben eerst vier kilo aangekomen om wat dikker te lijken, en nu is er inmiddels alweer zes kilo af. Ik ben nu vooral nog heel erg veel aan het sporten en ik eet weinig.''

''Hoe meer kilo’s ik kwijt raak, hoe beter. Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk niet om het gewicht, maar om de centimeters. Ik moet er vooral mager uitzien.”

Buik zien

Dan staat Reijn plotseling op en zegt: “Wie wil mijn buik zien?” Vervolgens trekt ze haar shirt omhoog en laat haar ribbenkast zien, terwijl ze een rondje draait voor de fotografen. Trots is ze er niet op, maar ze is er merkbaar wel door gefascineerd.

“Ik vind het heel gek om opeens zoveel af te vallen. Ik heb ook nog nooit een dieet gevolgd, dus ik wist niet dat het zo snel kon. Ik heb nu minder energie dan normaal. Ik merk het met sporten, omdat ik sneller duizelig ben. Ik krijg vanwege het dieet bijna geen koolhydraten meer binnen.”

Boek

De film Isabelle is grotendeels gebaseerd op het gelijknamige boek van Tessa de Loo, maar Reijn laat weten dat het in een nieuw jasje is gestoken.

“Het scenario is heel erg in het nu en het boek is bijna tijdloos. En wij hebben het echt naar een soort rauwheid en actualiteit getrokken. Dat vind ik heel belangrijk, omdat ik denk dat het als film werkt voor meisjes. Zeker jonge meisjes, ik hoop echt dat die komen. Want daar moet de boodschap naar toe voor mijn gevoel.”

Die boodschap is volgens de actrice nogal een fout cliché, maar niet minder waar. “Het gaat echt niet om mooi en lelijk zijn. Het gaat echt niet om hoe je eruit ziet. En dat is voor mijzelf ook een innerlijk gevecht, zeker in mijn vak. En de essentie daarvan, dus dé lelijke en dé mooie persoon, die gaan nu in gesprek met elkaar.”

Zwaar

Isabelle is niet haar zwaarste rol. “Nee, want ik vind dat er niets met toneel te meten valt. Een monoloog spelen op het toneel is bijna altijd zwaarder. Maar dit is wel een fysieke uitdaging.”

“Als je een lange monoloog moet spelen op het toneel met een miljoen lagen, dat is veel complexer dan een dieet volgen. Een dieet volgen kan in principe iedere kip. Als het moet dan hè.’’

“Ik word nu door een heel team begeleid. Ze geven me alles dat ik nodig heb en heb echt niks te klagen. En ik móét het. Hier krijg ik voor betaald.”

Grens

Reijn heeft wel een idee over wat haar echt te ver gaat in naam van haar carrière. “Ik weet nog niet wat mijn grens is, maar ik zou nooit zwaar onder mijn gewicht gaan zitten, wat die Amerikaanse acteurs wel eens doen. Ik ga geen ongezonde situatie aan, dat ik niet meer ongesteld word ofzo.”

“Hoewel, ik kan me voorstellen dat als iemand mij drie miljoen biedt, ik het dan wel zou doen”, lacht ze.

En in de omgekeerde variant, zou Reijn ook niet zomaar willen aankomen voor een rol. “Dat zou ik moeilijker vinden dan afvallen. Voor deze film moest ik aan het begin ook een paar kilo aankomen en dat was nog helemaal niet zo makkelijk, want je moet zóveel eten. Ook moest ik telkens vieze proteïnedrankjes drinken, echt smerig!” zegt ze met een zuur gezicht.

Cola light

Er is één ding dat Reijn het meest mist, behalve dat ze naast fruit ook geen voedsel als brood, pasta en aardappels meer mag eten. “Het allerergste vind ik dat ik geen cola light meer mag drinken, want daar ben ik verslaafd aan.”

Isabelle moet in het voorjaar van 2011 in première gaan.

Presentatie cast Isabelle