Teleurstellend derde Matrix-deel grossiert in bombast. Teveel vragen blijven open, en wat erger is: de antwoorden boeien ook niet meer. @@

Bekijk trailer:
Modem / Breedband

Hype

Eerst maar een bekentenis: ook ik werd een half jaar terug meegesleept door de hype van The Matrix Reloaded. Ook ik keek in mei uit naar de beloofde achtervolging op de snelweg, en het gevecht tussen Neo en de honderd klonen van Agent Smith. En het pakte ook spectaculair uit, maar bij het terugzien van Reloaded viel op hoe nodeloos lang deze krachtpatserij uit de computer duurde. En vooral dat de Zion-scènes nog bespottelijker waren dan ze de eerste keer al leken.

Treinman

Dan is er slecht nieuws voor wie dat ook vond: Revolutions bevat nog meer Zion, nog minder Matrix, en nog meer krachtpatserij uit de computer. Alles wat de eerste Matrix zo origineel maakte is vervangen door scènes die we uit talloze andere sf-films kennen: beetje Star Wars, brokje Alien, scheutje Blade en vooruit: een toefje Matrix er boven op.

Revolutions komt wel meteen ter zake, namelijk waar de vorige Matrix ophield. Neo (Keanu Reeves) ligt in coma in de ziekenboeg, wat inhoudt dat hij op een tussenstation belandt. Letterlijk, want in het Matrix-universum zien we Neo op een metrostation. Daar wordt hij aangesproken door een opvallend overbehaard Hindoestaans meisje en blijkt hij voor zijn ontsnapping afhankelijk te zijn van de nukken van de Treinman. Na de Sleutelmaker hebben we nu dus de Treinman, die oogt als een dakloze.

SM-club

De slechtgeklede conducteur blijkt weer te handelen in opdracht van de decadente Merovingian en Persephone. Morpheus (Laurence Fishburne) en Trinity (Carrie-Anne Moss) zoeken deze frivole Fransen op in een SM-club waarvoor de aankleding de gehele Christine le Duc lijkt te zijn leeggekocht. Desondanks wordt deze oogstrelende lokatie alweer snel verlaten. De tijd dringt immers: Zion staat op het punt aangevallen te worden door de Sentinels, mechanische zaadcellen die door Machine City worden bestuurd.

Vuistslag

En als de Sentinels aanvallen levert dat een spectaculair slagveld op. Maar na en half uurtje ben je toch wel uitgekeken op de strijd tussen de robotkrijgers van Zion en de al even mechanische Sentinels.Er vallen uiteindelijk ook slachtoffers onder de hoofdpersonen, maar het liet mij als murw gebeukte kijker koud. Eén memorabel shot bleef wel op mijn netvlies hangen: een slow motion vuistslag van Neo op de wang van Agent Smith (Hugo Weaving). Maar die dreun werd uitgedeeld in een gevecht tussen Neo en een leger van Smith-klonen. En waar hadden we dat eerder gezien? Inderdaad, in Reloaded, al regende het toen niet.

Scary Movie 3

"Alles wat een begin heeft, heeft een eind", luidt de slagzin van The Matrix Revolutions. Gelukkig wel, en de ellenlange aftiteling hoeven we dit keer ook niet meer uit te zitten, omdat er een voorproefje van het volgende deel na komt. Het eindshot voor die aftiteling is zo kitscherig dat de Wachowski's het hopelijk ironisch hebben bedoeld. Het wordt tijd uit te zien naar de Matrix-parodie in Scary Movie 3- de MTV-parodie was ook al het hoogtepunt van de Reloaded-dvd. Maar het blijft doodjammer dat wat vier jaar zo briljant en origineel begon ten onder gaat in bombast, kitsch en clichés.

Het Parool: "slaapverwekkende (..) onevenwichtige, saaie en voorspelbare film (..) een van de meest overschatte filmprojecten van de laatste jaren"
De Volkskrant: "mammoetproductie met potsierlijke wijsheden (..) Revolutions oogt als een karikatuur van The Matrix"

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm