TOKIO - De documentaire The Cove (De inham) over de jacht op dolfijnen zal deze maand niet in Tokio te zien zijn, omdat conservatieven met acties hebben gedreigd. Dat heeft een woordvoerster van distributeur Unplugged zaterdag laten weten.

De film van Louie Psihoyos, een vroegere fotograaf van het tijdschrift National Geografic, won dit jaar de Oscar voor beste documentaire.

De film volgt een groep milieuactivisten die tegen agenten en vissers vechten om toegang te krijgen tot een geïsoleerde inham in Taiji in het zuiden van Japan. Daar wordt op dolfijnen gejaagd.

De tegenstanders vinden de film anti-Japans. De documentaire zou in twee bioscopen in de Japanse hoofdstad te zien zijn.

Dreigementen

Unplugged zegt dat de vertoning niet doorgaat, omdat zij wil voorkomen dat bezoekers worden lastiggevallen. Ook de vertoning in Osaka is geannuleerd. Unplugged is nog in onderhandeling met 25 andere bioscopen in Japan.

Volgens de woordvoerster heeft de distributeur via de telefoon dreigementen ontvangen. Bovendien hebben voorstanders van de dolfijnenjacht zich bij het kantoor van het bedrijf verzameld. De Japanse overheid beschouwt de jacht op dolfijnen en ook die op walvissen als een belangrijke culturele traditie.