LOS ANGELES - De Amerikaanse acteur Dennis Hopper is zaterdag thuis in de Amerikaanse staat Californië overleden aan de gevolgen van prostaatkanker.

Dat heeft een vriend van de acteur laten weten. Hopper was 74 jaar. Volgens de vriend waren vrienden en familie bij hem toen de Hollywoodacteur stierf in Venice.

Hoppers film- en televisiecarrière beslaat meer dan vijftig jaar en telt meer dan tweehonderd titels.

De Amerikaanse alleskunner speelde in klassiekers als Easy Rider (1969), Apocalypse Now (1979), True Romance (1993) en Speed (1994).

Alleskunner

Hopper was een acteur die alles wilde, durfde en deed. Dat stelde de Nederlandse regisseur Jan de Bont zaterdag in een reactie op het overlijden van de acteur. De Bont maakte in 1994 de actiefilm Speed, waarin Hopper de rol van schurk vertolkte.

''Speed was eigenlijk de eerste actiefilm die hij maakte'', aldus De Bont. ''Voor veel mensen leek het een vreemde keuze om zo'n veteraan als schurk te casten.'' Maar het bleek een bijzonder geslaagde zet.

''Mede dankzij Dennis is de film een klassieker geworden. Hij gaf werkelijk waar álles op de set. Als je Dennis vroeg, kreeg je in alle opzichten zijn hele turbulente leven er gratis bij.''

De Bont prees de zaterdag overleden acteur als een ''obsessieve kunstenaar. Hij kende geen gulden middenweg. In alles wat hij deed, legde Dennis zijn ziel en zaligheid.''

Documentaire

Een aimabele man met grote betekenis. Zo prijst acteur en fotograaf Thom Hoffman, Hopper. In 2002 maakte Hoffman een documentaire over Hopper, The Decisive Moments. Het tweetal kwam met elkaar in contact na de tentoonstelling van Hopper in het Stedelijk Museum in 2001.

''In zo'n periode leer je elkaar wel kennen'', stelt Hoffman. Vanaf 1984 was Hopper compleet sober, stelt hij in de film. ''Het enige waar hij naar eigen zeggen sindsdien nog verslaafd aan was, waren golf en sigaren'', herinnert Hoffman zich.

Schilderlessen

Al op jonge leeftijd volgde Dennis schilderlessen, maar op de middelbare school werd zijn interesse gewekt voor acteren. Zijn eerste (kleine) filmrollen speelde de tiener naast James Dean in Rebel Without a Cause (1955) en Giant (1956).

De dood van zijn vriend en mentor Dean bracht Hopper aan het twijfelen over zijn acteercarrière en jarenlang richtte hij zich vooral op fotografie. Zo was hij in 1966 onder meer verantwoordelijk voor de platenhoes van River Deep Mountain High van Ike en Tina Turner.

Easy Rider

In 1969 kwamen alle talenten van Hopper samen in het door hem geschreven en geregisseerde Easy Rider, waarin hij naast Peter Fonda en Jack Nicholson óók de hoofdrol vertolkte.

De roadmovie over twee motorrijders op zoek naar vrijheid vormde de opmaat van de cultureel rebelse jaren zeventig en staat te boek als een icoon van de jaren zestig met zijn hippies, Vietnamoorlog en overdadige druggebruik.

Als regisseur maakte Hopper hierna nog zeven films, maar nooit meer overtrof hij het succes van zijn debuut.

Roes

De jaren die volgden, kende Hopper grote eenzaamheid. Hij beleefde de seventies in een roes van drank en drugs en leed aan ernstige fysieke klachten. Als acteur was hij in de jaren zeventig in een handvol films te zien, waaronder het legendarische Apocalypse Now (1979).

Begin jaren tachtig besloot Hopper dat hij er aan onderdoor zou gaan als hij zijn verslavingen niet het hoofd zou bieden. Hij liet zich opnemen in een afkickkliniek.

Met rollen in onder meer Rumble Fish (1983) en vooral Blue Velvet (1986) kreeg hij ook zijn acteercarrière weer enigszins op de rails.

Schurken

In de jaren negentig bleef Hopper zijn eigen plan trekken, als acteur, maar ook als fotograaf en schilder. Op het witte doek kende hij hernieuwde populariteit als enthousiast vertolker van schurken, onder meer in Speed (1994), Waterworld (1995) en 24 (2002).

In het door Quentin Tarantino geschreven True Romance (1993) was de acteur met zijn monoloog over Sicilianen verantwoordelijk voor wat Tarantino recent 'mijn best vertolkte scène ooit' noemde.

Kanker

In oktober 2009 maakte Hopper bekend dat hij leed aan moeilijk te genezen prostaatkanker. Eind maart woonde hij zelf nog de onthulling bij van een tegel met zijn naam op Hollywood Boulevard.

Dennis Hopper overleden