AMSTERDAM - Oliver Stone heeft in Caracas zijn bewondering voor president Hugo Chavez uitgesproken. De Amerikaanse regisseur was in de Venezolaanse hoofdstad om zijn documentaire 'South of the Border' te promoten.

"Ik bewonder Hugo", zei de 63-jarige regisseur van onder meer 'JFK ' en 'Nixon' tijdens een persconferentie. "Ik mag hem als persoon erg graag. Maar hij zou niet de hele tijd op televisie moeten verschijnen."

Stone zegt dat de Venezolaanse president af en toe te overweldigend is. "Hij is een soldaat en spreekt uit zijn hart", zei Stone over Chavez.

"Zijn visie is enorm. En hij zal zeker de geschiedenisboekjes ingaan."

Liedje

Chavez houdt bijna dagelijks toespraken die soms urenlang duren. In de toespraken herinnert de president graag aan het verleden, vertelt hij nieuwtjes of zingt hij een liedje.

Stone noemt hem de leider van een beweging die sociale veranderingen in Latijns Amerika in gang heeft ingezet. In zijn documentaire interviewt Stone de president op informele wijze, net als zes andere linkse presidenten, zoals Evo Morales van Bolivia en Raul Castro van Cuba.

Hansworst

De regisseur hoopt dat zijn documentaire mensen een beter beeld geeft van de 55-jarige Chavez, die volgens hem vaak ten onrechte als een hansworst of clown wordt afgeschilderd.

"Dit is een positief portret van een man waar Amerikanen geen toegang toe hebben", zegt hij over zijn documentaire. "Hij wordt in de Amerikaanse en Europese pers gedemoniseerd en afgeschilderd als een monster."

De documentaire 'South of the Border' verschijnt deze zomer in Europa.